Hoe factuur architect aanpakken?

Vraag

Bij een sod-firma heb ik via mijn architect een offerte gevraagd. Na een aantal ontmoetingen en een bedrijfsbezichtiging kwamen er excelsheets als offerte. Vaak stonden daar andere dingen op uitgerekend als gevraagd. Na een helder gesprek met de verkoper hebben we een afspraak gemaakt voor de presentatie en bespreking van de definitieve offerte.

Op de afgesproken dag ben ik met de architect en mijn vrouw naar Deerlijk gereden. De firma was niet voorbereid en ging aan het rekenen terwijl wij daar moesten wachten. In totaal 4 uur. Af en toe kwam er weer een excelsheet en het werd steeds moeilijker daar 1 offerte van te maken.

Nu de architect het uitvoeringsdossier heeft gesloten heb ik haar factuur ontvangen met o.a. de wachttijd en reisuren voor het bezoek aan de firma. Ik heb deze uren doorberekend aan de firma, maar deze weigert te betalen. Hij stelt dat wij vrijwillig naar zijn bureau gekomen zijn. Echter de wijze waarop wij zijn geschoffeerd door de firma was bijzonder onvrijwillig. Wie staat er nu in zijn recht?

Antwoord

Advocaat Mark Huygen geeft volgend antwoord: “U contacteerde een architect. Er is aldus een overeenkomst tussen bouwheer en architect. De inhoud van deze overeenkomst is ons niet gekend. U ontvangt de factuur van uw architect na diens prestaties. U wenst deze nu te verrekenen met de firma SOD. Dit zal niet evident zijn omdat er geen onderliggende overeenkomst is tussen u en deze firma. Immers u contacteerde hen om een offerte op te stellen en/of te bespreken. Dit heeft niet geleid tot een overeenkomst. U kunt uiteraard geen buitencontractuele schade aantonen omdat de rechtsgrond daartoe ontbreekt.”

“Mogelijk had u er wijs aan gedaan om na 1 uur al op te stappen aangezien de mogelijke samenwerking kennelijk niet vlotte en toen al duidelijk diende te zijn dat deze firma niet aan uw wensen kon voldoen. Mogelijk kan u met uw architect een regeling treffen omdat uw architect u ook had kunnen behoeden voor dit tijdverlies.”

Producten

Bouwen op maat met vaste timing, vast budget en een vlekkeloze service

Sibomat NV

Bouwen op maat met vaste timing, vast budget en een vlekkeloze service

Eigentijdse en moderne nieuwbouwwoningen

Hustings Bouwgroep

Eigentijdse en moderne nieuwbouwwoningen

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning

Ecohuis

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning

Instapklare nieuwbouwwoningen en appartementen

Danneels

Instapklare nieuwbouwwoningen en appartementen

Uw droomwoning in 9 stappen

Livingwood

Uw droomwoning in 9 stappen