Hoe steunmuren op welfsels uitvoeren?

Vraag

We hebben een woning gekocht en zijn die aan het renoveren. Het huis is 13 m lang en 8 m breed. Het heeft een houten plafond met valiesplanken van 18 cm die over de breedte van het huis lopen. De muren waren allemaal opgetrokken uit gipskarton. Aangezien we boven twee slaapkamers willen maken en een stuk zolder, moeten we het plafond ondersteunen in het midden. Dit dachten we te doen door twee muren in de gang te laten metselen (snelbouw). Het huis heeft een kruipkelder. In de kruipkelder is er in het midden van het huis een steunmuur gemetst over de ganse lengte van het huis. Hier liggen de welfsels op (2 keer 4 m). We zouden de gang dus zo dicht mogelijk tegen de deze muur willen plaatsen. Volgende vragen stellen zich nu:

- Kan het kwaad dat we een steunmuur metselen dwars op de welfsels? Als ze een 50 cm van de steunmuur staan die in de kruipkelder gemetst is?
- Als we een muur metselen die met de welfsels meegaat, is het voldoende dat we een betonnen balk van 18 breed op 12 hoog gieten met betonijzers in op de welfsels?

Antwoord

Het kan volgens aannemer Geert Loret best gevaarlijk zijn om dit uit te voeren: “Je zou eerst moeten kunnen nagaan wat er precies als mogelijke belasting op de welfsels voorzien is. Maar aangezien jullie erboven ook nog 2 kamers willen aanbrengen wordt dit allemaal wellicht te veel. Je kan dus best van in de kelder een steunmuur aanbrengen. Eventueel vanaf het gelijkvloers de steunmuur en andere muren in een houtwerk voorzien, dit is in principe voldoende stevig om de bovenstructuur te dragen en belast de fundering het minst.”

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Fundering

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Zelf fundering gieten van je huis?  Bestel zelf je beton.

Qlikbeton

Zelf fundering gieten van je huis? Bestel zelf je beton.

Grenzeloze mogelijkheden met betonbestrating

Coeck nv

Grenzeloze mogelijkheden met betonbestrating

Betonnen prefab werkputten en smeerkelders

O beton

Betonnen prefab werkputten en smeerkelders

3 manieren om je kelder waterdicht te maken

Aquaplan

3 manieren om je kelder waterdicht te maken

Garantie voor je vochtoplossing

Vochtbestrijding TIBAS

Garantie voor je vochtoplossing

Architectonisch sierbeton van SVK

SVK

Architectonisch sierbeton van SVK