Kunnen wij andere afwerking muur eisen?

Vraag

Wij wonen in een rijhuis in een dorp. Langs de linkerkant werd in '98 gebouwd. Zij hebben veel dieper dan ons huis gebouwd en dit twee verdiepingen hoog. Verder staat er een garage en tussen de aanbouw en de garage is een muur van +/- 3 m hoog. De muren staan niet op de scheiding, maar op hun grond volgens ons. Wij zijn eigenaars van ons huis sinds 2007. We hebben langs links dus heel wat bakstenen muren. De aanbouw, scheidingsmuur en garage werden aan onze kant niet afgewerkt (snelbouwbakstenen).

Kunnen we nu nog eisen dat dit wel op een andere manier afgewerkt wordt? Of, mogen wij op onze kosten deze muren afwerken (cederhout) langs onze kant zonder deze muur te moeten overnemen? We willen er dus niet tegen bouwen, enkel de muur mooier maken. Ten tweede is de scheidingsmuur tussen de uitbouw en de garage +/- 3 m hoog en deze zouden wij willen verlagen om meer van de zon te kunnen genieten in onze tuin. De muur staat er zonder vergunning. De buren gaan hier niet mee akkoord. Is er een kans dat wij gelijk halen als we een procedure starten?

Antwoord

“Om te weten wat uw slaagkansen zijn bij een procedure tegen de te hoge muur, bevraagt u zich best eens bij de gemeente om te vernemen of dergelijke muur al dan niet vergund kan worden”, zegt advocaat Sarie De Vrieze. “Hierbij moet u wel uw bezwaren m.b.t. het afgenomen zonlicht aan de gemeente meedelen. Indien er zich problemen stellen m.b.t. de vergunbaarheid, lijkt het mij dat u goede slaagkansen heeft bij een procedure.”

“Het komt mij ook voor dat de gemeente uw buur zou moeten verplichten om zijn blinde muur af te werken. Als de muur niet gemeen is (wat in uw zaak niet het geval lijkt), heeft u niet het recht om hier zelf afwerking op aan te brengen en kan u uw buur niet dwingen om dit te doen (maar de gemeente dus mogelijks wel). Als u de muur wel wenst af te werken, moet de muur eerst gemeen gemaakt worden door overname.”

“Het is uiteraard nooit aangeraden een procedure op te starten tegen uw buren. Zijn zij ervan op de hoogte dat u procedure overweegt? Informeer hen dat u zich zal bevragen bij de gemeente en poog eventueel op deze wijze alsnog de zaak in der minne te regelen. Indien u positief resultaat haalt uit uw bevragingen bij de gemeente, kan u hiermee ook naar uw buren te stappen om te pogen hen te overhalen tot een regeling.”

Beantwoord door: Sarie De Vrieze, Sarie De Vrieze Advocatenkantoor
Meer beantwoorde vragen over Gemeenmaking muren

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Bemiddeling in burgerlijke - en handelszaken

Huygen Advocaten

Bemiddeling in burgerlijke - en handelszaken

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Zakenrecht

Monard Law

Zakenrecht