Is ventilatie wel (correct) geplaatst?

Vraag

Ik heb 4 jaar geleden een appartement gekocht. Hoe kan ik weten of er ventilatiekanalen of luchtafvoerkanalen zitten in mijn badkamer? Ze hebben me van niets plannen gegeven of keuringsverslagen, noch van sanitair, elektriciteit, water, verluchtingskanalen en brandweer. Iedere keer als ik een douche of bad neem loopt het water zo van de muren. Er zit een ventilatierooster in mijn badkamer, maar dat werkt niet. Als ik er een brandende aansteker voor hou, blijft de vlam kaarsrecht. Die zou bij afzuiging of ventilatie toch naar dit ventilatierooster moeten aangezogen worden.

Volgens mij zijn ze gewoon vergeten de ventilatie- en verluchtingskanalen aan te sluiten, als die er al zitten? Wie is daar aansprakelijk voor en hoe kan dit opgelost worden om te voorkomen dat mijn badkamer binnen een 3-tal jaren volledig vochtig is en er grotere problemen ontstaan. En wie moet die kosten dragen? Moet ik opdraaien voor de kosten die er eventueel uit voortkomen?

Antwoord

Dit gaat ofwel om een conceptie- of een constructiefout. De conceptiefout ligt bij de architect. Die moet dit voorzien in het ontwerp. Was dat het geval, dan ligt de fout bij de aannemer die de ventilatie niet of niet correct heeft voorzien. We raden je aan om een onafhankelijk bouwexpert de situatie ter plaatse te laten bekijken. Die zal een rapport opstellen van zijn bevindingen en normaal gezien ook de oorzaak kunnen achterhalen. Met dit rapport kan jij vervolgens de betreffende partij in gebreke stellen.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Vocht

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

3 manieren om je kelder waterdicht te maken

Aquaplan

3 manieren om je kelder waterdicht te maken

Hoe opstijgend vocht aanpakken?

Vochtbestrijding TIBAS

Hoe opstijgend vocht aanpakken?

Hoe kan ik efficiënt muren behandelen tegen opstijgend vocht?

noaqua

Hoe kan ik efficiënt muren behandelen tegen opstijgend vocht?