Hoe kosten verdelen voor afwerking gemene muur?

Vraag

Onze buren hebben een driegevelwoning van 7 m breed op 11 m diep gebouwd. Wij zijn bezig met de bouw van onze driegevelwoning (7 m breed op 9 m diep + extra ruimte van 4 op 2 m voor keuken met terras erboven). Er werd ons in het verleden verteld dat wij voor het stuk muur dat van in onze tuin zichtbaar is niets moesten betalen en dat het op de kosten was van onze buren.

Zij zouden nu graag een gevelsteen plaatsen. Mogen zij dit zomaar beslissen, zonder onze mening (wetende dat die gevelsteen op onze ruimte zal geplaatst moeten worden. Zouden ze gevelpleister gebruiken, dan heeft dit geen invloed op ons zicht en ruimte),
- Kunnen zij ons vragen om de helft van de kosten te dragen (wetende dat wij gevraagd hebben om dan onze gevelsteen te gebruiken die anders is dan hun gevelsteen om toch een mooi zicht te hebben)?

Onze architect had ons gezegd dat wij enkel maar het verschil in gevelsteen moesten betalen (= geen manuren, isolatiekosten, enz.), maar nu beslissen zij er anders over... Wat kunnen wij doen? Bestaan er bepaalde regelgevingen?

Antwoord

Als het hier gaat om een gemene muur, mogen de buren er niet zonder jullie toestemming een gevelsteen tegen plaatsen. Zeker niet als de plaatsing ervan via jullie eigendom moet gebeuren. Ga dus eerst eens na of het hier daadwerkelijk een gemene muur betreft, en als dit zo is, kunnen jullie de gevelsteen weigeren.

Natuurlijk is het ook in jullie voordeel als de gemene muur mooi afgewerkt is. De buren kunnen daarom vragen om een bijdrage van jullie. Daartoe zijn jullie echter niet verplicht.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Bouwen

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Dewaele innoveert met LVL-balken

Dewaele Woningbouw

Dewaele innoveert met LVL-balken

Duurzaam bouwen? Kies voor beton

Coeck nv

Duurzaam bouwen? Kies voor beton

Blijf op de hoogte van nieuws over bouwen en verbouwen

Livios

Blijf op de hoogte van nieuws over bouwen en verbouwen

Gereedschappen

Gamma Belgie

Gereedschappen

Grond-woning combinaties

Verelst Woningbouw en Renovatie

Grond-woning combinaties

Open Wervendag

Build Your Home

Open Wervendag