Hoe snel heb ik isolatie terugverdiend?

Vraag

Ik ben op zoek naar een calculator om de terugverdientijd te berekenen van zolder- en of dakisolatie. Op het internet lees ik de meest uiteenlopende dingen wat betreft de terugverdientijd. Stel dat ik mijn hellend dak laat isoleren met een oppervlakte van 100 m². De R-waarde van de isolatie is 4.5. In totaal betaal ik hiervoor 2500 euro. Iemand enig idee hoe ik dit bereken of waar ik die berekening kan maken?

Wat als ik mijn zoldervloer laat isoleren: eveneens met R-waarde 4.5. De totale oppervlakte van de zoldervloer bedraagt 45 m², en de kost bedraagt eveneens 2500 euro. Zoals ik reeds zei, vind ik op internet verschillende terugverdientijden. Wat mij opvalt, is dat als je kiest voor het isoleren van een zoldervloer de terugverdientijd langer is dan van je dak. Klopt dit en hoe komt dat dan? Is het isoleren van de zoldervloer dan niet beter? (zolder niet verwarmd en ook niet gebruikt)

Antwoord

Deze vraag is volgens Martin Hestermans van Rockwool Belgium zeer begrijpelijk, maar anderzijds is het ook begrijpelijk dat diverse internetbronnen tot uiteenlopende resultaten komen.

“De besparing en dus ook de terugverdientijd zijn van heel wat factoren afhankelijk: grootte, ligging, compactheidsgraad van de woning, isolatieniveau van de andere bouwdelen, ook materialenopbouw van die bouwdelen (zwaar, licht, ... in verband met accumulatie-effecten), percentage en type beglazing, mate van luchtdichtheid, oriëntatie, passieve winsten, en natuurlijk ook nog het stook- en ventilatiegedrag van de bewoners, ... Berekeningen of rekenmodellen op het internet zullen steeds vereenvoudigd zijn en/of een aantal vooronderstellingen maken. Geen enkel van die modellen zal dus echt een nauwkeurig resultaat kunnen geven.”

“Wat de tweede vraag betreft: het lijkt inderdaad wat vreemd dat het isoleren van de zoldervloer een langere terugverdientijd zou impliceren dan het isoleren van het dak, althans als in beide gevallen de zolder onbewoond blijft. Mogelijk gaan sommige rekenmodellen bij aangeven van isolatie in de dakhelling, automatisch uit van een bewoonde zolder binnen het 'beschermde volume'. Of wordt met steviger isolatie op de zoldervloer gerekend dan in de dakhelling, in de veronderstelling dat er een loop/stapelvloer bovenop komt.”

Met een echte calculator kunnen we je niet helpen, maar ga zeker eens kijken naar de rubriek Dakisolatie van Livios.