Hoe zolder isoleren?

Vraag

Mijn woning is van 1973. Nu zou ik mijn zoldervloer willen isoleren (zolder is niet bewoonbaar). Mijn woning is een landhuis met een verdieping. Boven de 1ste gewelven zijn de muren 1 m opgemetst en dan is er de schuining van het dak. De zoldervloer is gelegd met balken.

Ik overweeg 2 mogelijkheden: ofwel dampscherm met rotswolisolatie tussen de balken, ofwel pur-platen voor de vloer op de balken (daarna osb platen).

Probleem is dat ik enkel de zoldervloer kan isoleren, aan de schuine kant van het dak geraak ik niet (hoogte is ongeveer 2,20 m). Aangezien ik die ruimte niet kan opvullen, denk ik dat ik geen optimale isolatie kan hebben. Is bijgevolg isoleren nog aan te raden?

Antwoord

Uit uw uitleg begrijpt isolatiespecialist David Verhoeven dat, zoals bij vele daken, er een 'plafond/zoldervloer' is die van bovenuit bereikbaar is en kan geïsoleerd worden. “De kamers onder het dak hebben helaas een reeds afgewerkte schuine kant (het dakvlak) waar je niet meer aan kan zonder deze open te breken. Toch is dit de enige goeie oplossing om een optimale isolatie te krijgen. What you see is what you get ... er bestaan geen droomoplossingen om hier isolatie in te krijgen en het dan ook nog eens damp- en luchtdicht te maken.”

“De eerlijkheid gebied ons te zeggen dat sommige mensen dat niet zien zitten en deze investering en vooral het stof en breekwerk te hoog inschatten. Als je dan een plafond kan isoleren van 100 m² en je hebt 15 m² schuine kanten niet kunnen uitvoeren ... dan ben je langs die 100 m² toch al geen warmte meer kwijt. Maar echt inschatten wat het saldo ongeïsoleerd deel op je stookfactuur uitmaakt is niet mogelijk.”

“Isoleren kan je maar één keer, dat is voordat je de zaak gaat afwerken. Vele bouwheren komen in deze situatie terecht omdat de afwerking al staat. Men heeft een woning gekocht van in de tijd dat isoleren nog onbelangrijk leek of de centen er niet voor waren. Laat ons eerlijk zijn dat dit spijtig is om vandaag de dag nog altijd te moeten constateren in zeer recente woningen. Er werd een toenmalig minimum aan isolatie gestoken (6 cm) om iets te hebben, en slechts tien jaar later zit je met een totaal achterhaalde isolatie. Als woningen 100 jaar of langer moeten meegaan, moet je isoleren met de normen van overmorgen.”

Dakisolatie is bij Isolatie Verhoeven in diktes van 12 tot 15 cm (wat nu als minimumgrens voor premies wordt bekeken) al 20 jaar de norm. Daken worden bij ons vandaag gemiddeld in diktes van 20 tot 30 cm geïsoleerd met een R-waarde van 6 à 7,5 m²K/W, ver boven de norm van 3 m²K/W. Gezien de materiaalkost in het geheel onbelangrijk blijkt is het zinloos om strikt de norm te volgen. Dit advies krijgt elke klant van ons.

Meer beantwoorde vragen over Isolatie

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

COMBI-COVER: isolatie met afwerkingslaag in één handig paneel

IKO enertherm

COMBI-COVER: isolatie met afwerkingslaag in één handig paneel

Reflecterend onderdak, isolatie en dampscherm in één

Aluthermo SA

Reflecterend onderdak, isolatie en dampscherm in één

Wat is de beste isolatie voor een plat of hellend dak?

Recticel Insulation

Wat is de beste isolatie voor een plat of hellend dak?

Optimaal isoleren en ventileren? Met het gratis magazine isolatie en ventilatie

Verstandig Bouwen

Optimaal isoleren en ventileren? Met het gratis magazine isolatie en ventilatie

Duurzaam en energiezuinig bouwen of verbouwen met Iso•Façade

Nelissen Steenfabrieken NV

Duurzaam en energiezuinig bouwen of verbouwen met Iso•Façade

Snel en eenvoudig naar een betere geluidskwaliteit

Caparol

Snel en eenvoudig naar een betere geluidskwaliteit