Is gepolierde beton bestand tegen vet?

Vraag

Is polybeton bestand tegen vet? Wij willen deze vloer graag in de keuken leggen.

Antwoord

Vooraleer op je vraag te antwoorden, maakt Noël Naert van Febelcem deze kleine kanttekening: “wij begrijpen wat je bedoelt maar wij spreken liever van 'gepolierd' of 'gepolijst' beton. Overigens moeten we daar meteen aan toevoegen dat de technisch correcte term 'vlinderen' is.”

“Beton heeft een zekere porositeit, d.w.z. het heeft poriën waarlangs vloeistoffen en ook vet in het materiaal kunnen dringen. Vet en olie zullen het oppervlak donkerder maken, het meest gevoelig zijn dan ook lichtgrijze oppervlakken. Het spreekt voor zich dat op een 'jong' betonoppervlak het eerste vlekje sterk zal opvallen. Na verloop van tijd zal dit contrast echter minder sterk worden, en misschien op de duur ook niet meer als storend worden ervaren.”

“Vlekken vermijden betekent: de poriën op de een of andere manier dichten zodat er niets meer kan indringen. Het moet wel gebeuren vooraleer de vloer in gebruik wordt genomen, en kan op een drietal manieren:

1) Je kan de poriën eerst zelf opzettelijk op een traditionele manier vullen. Lijnolie aangelengd met een klein beetje terpentijn (als verdunner) geeft in veel gevallen een goed resultaat. Wel altijd eerst proberen op een onopvallende plaats. Het oppervlak wordt iets donkerder van tint, maar nu op een egale en gecontroleerde manier. Schoonmaken van de vloer gebeurt daarna best met een zeep op basis van lijnolie of bijenwas. Hierdoor 'voedt' je de vloer. Een betonvloer die op deze manier is behandeld, op een 'normale' manier wordt gebruikt en onderhouden, ontwikkelt in de loop der jaren een patina.

2) Je kan bij een drogist of in een atelier waar natuursteen bewerkt wordt een synthetische poriënvuller kopen. Informeer je goed: hoe en hoe vaak aanbrengen? Mat of glanzend eindresultaat? Is er verkleuring van het oppervlak? Hoe nadien onderhouden en schoonmaken? enz. En opnieuw: eerst uitproberen op een onopvallende plaats.

3) Je kan nog een stap verder gaan en een product (laten) aanbrengen dat niet alleen de poriën afdicht, maar bovendien een extra film vormt. In dit geval vindt een chemische reactie plaats tussen het product en het betonoppervlak. Soms heeft men het dan over 'kristallisatie'. Dit is wel specialistenwerk. Dergelijke vloeren kan je nadien met een boenmachine spiegelglad maken, maar sommigen zullen van oordeel zijn dat dit ten koste gaat van het typische cachet van het beton. Voor zeer intensief gebruikte vloeren kan het wel een oplossing zijn. Ook beschadigde vloeren kunnen op die manier een tweede leven krijgen. In dat geval wordt de beschadigde toplaag eerst afgeslepen."

Producten

Bamboeparket: ecologisch en duurzaam

BLM Enterprises

Bamboeparket: ecologisch en duurzaam

Levenslang wonen in de badkamer: rolstoeltoegankelijke douchevloer

Eauplus

Levenslang wonen in de badkamer: rolstoeltoegankelijke douchevloer

De juiste tegels voor uw vloer en wand

Coeck nv

De juiste tegels voor uw vloer en wand

Klikvloeren, plaats ze in een handomdraai en geniet meteen van je comfortvloer

Santana

Klikvloeren, plaats ze in een handomdraai en geniet meteen van je comfortvloer

Thermisch- en geluidsisolerende vloerelementen (gipsvezel en cementgebonden)

Fermacell BV (James Hardie Europe Group)

Thermisch- en geluidsisolerende vloerelementen (gipsvezel en cementgebonden)

Rustiek geolied parket met kliksysteem

Lamett

Rustiek geolied parket met kliksysteem