Hoe schrijnwerker aansprakelijk stellen?

Vraag

Wij hebben grondig verbouwd in 2003. Er is op de achterbouw (nieuw aangebouwd) een glasstraat met houten profielen ingebouwd door de schrijnwerker. Al jaren hebben we last van waterinsijpeling. De schrijnwerker heeft al 3 pogingen gedaan om het lek te dichten. Eerste keer met silicone, tweede keer met nieuwe houten afdeklatten en nu de laatste keer door aluminium profielen aan te brengen bovenop de houten profielen. Het glas ligt dus niet meer op het hout, maar op de aluminium profielen. De aluminium profielen vormen echter één grote koudebrug. De druppels condensatie druppen onze living binnen. Bovendien beslaat het raam ook aan de buitenkant.

We hebben de schrijnwerker nog nooit schriftelijk/gerechtelijk in gebreke gesteld. Hij is altijd -door steeds meer druk uit te voeren- opnieuw langs geweest. Ik heb het gevoel dat hij het nu opgeeft en dat wij achterblijven met deze constructie. Hoe pakken we dit nu het best aan? De kans bestaat dat het niet meer gaat lekken (het "ernstig gebrek" is misschien opgelost). Is hij dus 'vrijgesteld' van 10-jarige bouwaansprakelijkheid? Kost het ons afdwingen via juridische weg niet veel geld?

Antwoord

De schrijnwerker is tien jaar aansprakelijk voor gebreken. Herstellingswerken die uitgevoerd worden in het kader van deze aansprakelijkheid doen een nieuwe termijn van tien jaar lopen. Dus na elke herstelbeurt is er weer een nieuwe termijn van tien jaar beginnen lopen. Aangezien de schrijnwerker tot nu toe bereid is geweest om de gebreken te herstellen, raden we je aan om in een constructief gesprek met hem duidelijk te maken dat dit niet de oplossing is die jullie voor ogen hadden. Vraag hem om tegen een bepaalde datum de werken definitief en esthetisch te herstellen. Is hij hiertoe niet bereid, dan zal je verdere stappen moeten ondernemen. Begin dan met een aangetekende ingebrekestelling. Meestal biedt die uitkomst. Indien iet, zijn er nog enkele andere stappen die niet noodzakelijk veel geld kosten. Daarover lees je meer in dit artikel.

Producten

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Bemiddeling in burgerlijke - en handelszaken

Huygen Advocaten

Bemiddeling in burgerlijke - en handelszaken