Wat is oorzaak van fecaal water in woning?

Vraag

Ik kocht een sod-woning voor 246.000 euro met een bepaald architectureel karakter (leefruimte onder straatniveau/GEEN kelder) en sta nu met de voeten in het water. Door de zware regenval van 18/8 kwam de benedenverdieping via het benedentoilet door fecaal rioleringswater blank te staan. De bouwfirma onderschat m.i. het probleem en verwijst steeds naar de uitzonderlijke situatie van 18/08.

Maar ik denk aan een stuctureel probleem. Ik ben ervan overtuigd dat, aangezien de woning/bodemplaat méér dan 0,5 m onder straatniveau ligt, er geopteerd had moeten worden voor een kelderaansluiting/pompputsysteem, vandaar de term 'structureel probleem'.

Een gravitaire aansluiting op de riolering vanuit een ruimte die zich lager situeert dan het vergunde niveau van het gelijkvloers is toch een risicoaansluiting? Ik word van de bouwpromotor naar de architect gestuurd, de architect beweert de voorschriften van de stad en het studiebureau wegenis te hebben gevolgd en uiteraard werd hierin niks voorzien enz. Welke stappen kan/moet ik ondernemen om bouwfirma te doen bewegen? Wat zijn mijn rechten en plichten? Kunnen wij op instanties (experten, ...) een beroep doen om deze structurele fout aan te tonen en deze problematiek op te lossen?

Antwoord

Aangezien de verschillende betrokken partijen het er zelf niet over eens geraken waar de problemen juist liggen, lijkt ons de beste oplossing het inschakelen van een onafhankelijk bouwexpert. Die zal ter plaatse komen kijken wat het probleem juist is en hoe het veroorzaakt wordt. Hij schrijft zijn bevindingen ook neer in een rapport. Dit kan je als bewijs gebruiken wanneer je de verantwoordelijke partij aangetekend in gebreke stelt voor de gebreken en de geleden schade.

Producten

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Bemiddeling in burgerlijke - en handelszaken

Huygen Advocaten

Bemiddeling in burgerlijke - en handelszaken