Hoe bouwen op bouwgrond in verkaveling?

Vraag

Wij plannen een stukje grond te kopen. Ons oog is gevallen op een lot in een verkaveling van 5 loten. Deze verkavelingsvergunning is van 2009 (zonder wegenis). Wij plannen hier niet meteen op te bouwen. Toen ik mijn licht ging opsteken bij de gemeente zeiden ze mij dat na 5 jaar de verkavelingsvergunning vervalt en dat je er dan in principe niet meer kan op bouwen. De documenten die ze mij daarvoor voorlegden bleken allemaal betrekking te hebben op de verkavelaar zelf. Die moet binnen de 5 jaar 2/3de verkopen of verhuren en anders vervalt de verkavelingsvergunning. Als ik daar nu 1 lot van koop (5 are) en onbebouwd laat, vervalt deze dan ook indien de buren wel hun woning (koppelwoningen) optrekken op de 2 andere loten die te koop staan? Kan ik deze dan later gewoon bebouwen (mits een gewone bouwvergunning) of moet ik hier een nieuwe 'verkavelingsprocedure' voor opstarten?

Antwoord

We raden je aan om voor deze toch wel ingewikkelde situatie advies in te winnen bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente en bij je notaris. Voor verkavelingen gelden zeer specifieke reglementeringen en het is voor ons niet mogelijk om op basis van deze informatie een eenduidig antwoord te formuleren. De notaris kan samen met jou alle documenten en verkavelingsvoorschriften nauwkeurig bekijken.  

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Bouwgrond

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Bouwmaterialen

Gamma Belgie

Bouwmaterialen

Open Wervendag

Build Your Home

Open Wervendag

Bouwen op maat op jouw grond

Verelst Woningbouw en Renovatie

Bouwen op maat op jouw grond

Blijf op de hoogte van nieuws over bouwen en verbouwen

Livios

Blijf op de hoogte van nieuws over bouwen en verbouwen

Woonprojecten: nieuwbouw appartementen en nieuwbouwwoningen

Hustings Bouwgroep

Woonprojecten: nieuwbouw appartementen en nieuwbouwwoningen

Overbrug een opening in één keer met de grote U-lateien

Ytong

Overbrug een opening in één keer met de grote U-lateien