Zijn granieten - of marmerradiatoren goede alternatieven?

Vraag

Ik zou graag granieten of marmeren radiatoren aansluiten op mijn cv-ketel. De marmeren zou infraroodstraling geven en de granieten langgolf straling. Ze zouden een alternatief zijn voor de gewone radiator zijn, maar je zou er niet zoveel nodig hebben. Klopt dat allemaal?

Antwoord

"Ieder voorwerp op een hogere temperatuur geeft stralingswarmte af naar een omgeving op lagere temperatuur", meent zelfstandige installateur verwarming en sanitair Richard Ectors. "Deze infrarood straling heeft een bepaalde golflengte afhankelijk van de temperatuur van het voorwerp"

"Iedere radiator geeft stralingswarmte en convectiewarmte af, de verhouding hangt af van de bouw van het toestel en de temperatuur van het oppervlakte. Dus een radiator (kleur speelt geen rol) met een oppervlaktetemperatuur van 50°C straalt warmte af naar de omgeving. Of deze radiator nu voorzien is van een stalen plaat of van een marmeren of granieten plaat, hij straalt infraroodstraling uit met dezelfde golflengte."

"Onze gevoelstemperatuur is afhankelijk van de luchttemperatuur en van de temperaturen van alle wanden, vloeren en plafonds samen. Want wijzelf stralen ook warmte uit naar de omgeving. Veel stralingswarmte zoals bijvoorbeeld vloer-, wandverwarming of radiatoren met een groot stralingsoppervlakte, geven eenzelfde aangenaam gevoel met een lagere luchttemperatuur. Maar dat dit een besparing van 20% zou opleveren is fel overdreven , enkele procenten is wel realistisch. En zeker als men deze marmeren of granieten radiatoren elektrisch zou verwarmen en toch nog zou besparen ten opzichte van een stookolie- of gas-installatie, is misleidend."

Producten

Hybride Oplossingen -  Hernieuwbare verwarming van de toekomst

Remeha

Hybride Oplossingen - Hernieuwbare verwarming van de toekomst

Elektrische radiatoren: flexibele verwarming

Radson

Elektrische radiatoren: flexibele verwarming

Warmtecomfort in de badkamer: Zehnder Zenia

Zehnder Group Belgium

Warmtecomfort in de badkamer: Zehnder Zenia

Decentrale ventilatie met warmteterugwinning

Thermad Climate Systems

Decentrale ventilatie met warmteterugwinning

De voordelen en eenvoud van verwarmen met vloerverwarming

Easykit

De voordelen en eenvoud van verwarmen met vloerverwarming

Niva: tijdloze warmte in z’n puurste vorm

Vasco

Niva: tijdloze warmte in z’n puurste vorm