Hoe pak ik vochtplekken op zijgevel aan?

Vraag

De zijgevel van ons huis staat aan de regenkant en is bekleed met leien. Bij overvloedige regenval krijgen we soms vochtplekken op de binnenmuren. Dit komt volgens mij omdat de braakliggende grond naast de zijgevel het vele water niet kan verwerken.

Ik maakte al een greppel naast de gevel en wil nu de fundering tot op 80 cm insmeren met een waterdichte coating. Dan zou ik de greppel weer dichtmaken. Vervolgens zou ik een tuinpad van 1 meter breed in klinkers laten aanleggen op een dik bed gestabiliseerd zand. Dit langs de hele zijgevel en afwaterend van het huis weg.

Ik hoop zo het water dat via de zijgevel naar beneden komt verder van het huis te krijgen. Is dit een goede oplossing om de zijgevel droog te houden?

Antwoord

"Bij zware regenval wordt de maaiveldzone, de zone van ongeveer 20 cm onder het gazon of verharding, verzadigd", begint Eddy Cruysberghs van Cruysberghs Chemical zijn uitleg. "Het waterdicht maken van een fundering kan een deel van het probleem oplossen indien deze waterdichting naadloos kan aangesloten worden tot achter de leien."

"Een tuinpad van klinkers gaat niets afdoen aan de horizontale verplaatsing van het oppervlaktewater. Denk hierbij ook aan “communicerende vaten”, waar het water langs onder terug in de fundering zal lopen."

"Indien de luchtvochtigheid in de woning te hoog is, door een derde vochtoorzaak, dan kun je oppervlaktecondensatie krijgen op koude muren. Dit kan ook dergelijke vlekken veroorzaken. Best dat men dit laat nameten door een vochtexpert."

Beantwoord door: Eddy Cruysberghs, Vochtadvies
Meer beantwoorde vragen over Vocht

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Hoe condensatie en schimmelvorming behandelen?

Vochtbestrijding TIBAS

Hoe condensatie en schimmelvorming behandelen?

Hoe kan ik efficiënt muren behandelen tegen opstijgend vocht?

noaqua

Hoe kan ik efficiënt muren behandelen tegen opstijgend vocht?

Doorslaand vocht? Opgelost in 3 stappen!

Aquaplan

Doorslaand vocht? Opgelost in 3 stappen!