Hoe badkamermuur vochtvrij maken en isoleren?

Vraag

Mijn dochter is een oud rijhuis aan het renoveren. De werken zit erop, op de badkamer na. De badkamer is in aanbouw en bestaat uit een plat dak en twee gemeenschappelijke muren. De natte muur zit aan de tuinzijde. De muren zijn niet geïsoleerd.

De buitenmuur is vroeger bepleisterd geweest en kreeg twee jaar geleden een dubbele verflaag. We zitten ook met een vochtprobleem. Kunnen we dit oplossen door de muur samen met de achtergevel te laten bezetten? En dan isolatie aanbrengen? Hoe moet ik te werk gaan om en te isoleren en het vocht aan te pakken?

Het plat dak kreeg in de herfst preventief twee lagen super elastische coating. Dit zou ik ook graag isoleren, maar ik weet niet goed of dat een goed idee is aangezien er twee m² is waar altijd water op blijft staan. Het dak openbreken is geen optie.

Antwoord

Dit zijn een heleboel vragen over verschillende expertisedomeinen in de bouw.

Een renovatie moet eigenlijk beginnen met het oplossen van dringende problemen. Het eerste wat je moet doen is nagaan of er vocht in de muren of de dakconstructie zit en dat dan eerst oplossen. Jammer genoeg voor de doe-het-zelver zijn vochtproblemen geen makkelijke materie. Een vochtprobleem kan immers meerdere oorzaken hebben. We raden je daarom ook aan om een vochtexpert te contacteren. Pas als die de juiste oorzaak heeft vastgesteld, kan je beginnen na te denken over het soort isolatie dat je wil plaatsen. Waarschijnlijk zal de expert je zelf enkele voorstellen doen.

Het na-isoleren van je muren kan op drie manieren: langs binnen, in de spouw of aan de buitenkant. Het is ons niet helemaal duidelijk of je enkel de badkamermuur wil isoleren of de hele achter- en voorgevel. Als je overweegt om langs te binnen te isoleren, is het belangrijk dat dit correct gebeurt, anders krijg je misschien te maken met nieuwe vochtproblemen.

Je kan de werken dus eventueel nog altijd zelf uitvoeren, maar een juiste diagnose van de vochtproblemen en een zekere vorm van begeleiding tijdens de plaatsing van de isolatie zijn stappen die je niet mag overslaan.

Producten

Combineer rolluiken en verticale screens moeiteloos met ventilatie

Wilms nv

Combineer rolluiken en verticale screens moeiteloos met ventilatie

Wees alert met asbesthoudende materialen in dakbedekking

Alert voor Asbest

Wees alert met asbesthoudende materialen in dakbedekking

Expertisepakket

SOS Ingenieur

Expertisepakket

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Hustings Bouwgroep

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Een Extra verdieping in houtskeletbouw

Ralus Houtskeletbouw

Een Extra verdieping in houtskeletbouw