Oorzaak barsten in terrastegels?

Vraag

Twee maanden geleden lieten wij door een aannemer een terras aanleggen met Vietnamese blauwsteentegels van 60x40x3 over een oppervlakte van 49 m² (7 bij 7m). De tegels zijn gelegd in stabilisé.

Nu de sneeuw is weggetrokken, zien we dat er over de lengte een barst van 4 meter zit, dwars over het terras. De barst is 3 millimeter dik en loopt over 10 tegels. Ook de voegen zijn gebarsten. Hier en daar zijn op de hoeken enkele tegels gebarsten.

Wat kan hier de oorzaak van zijn? En wat kunnen we hier aan doen?

Antwoord

"Het barsten van de vloer kan verschillende oorzaken hebben", begint John Coorevits van Top Tegel zijn antwoord.

"De meest voorkomende oorzaak is een ondergrond die niet stabiel genoeg is. Bij het plaatsen van terrassen moet je toch al vlug voorzien in een 15 à 20 cm stabilisé. Daarop plaats je dan de tegels in een mortelbed. Naargelang de stabiliteit en drassigheid van de ondergrond, kan dit nog meer zijn. Indien het een opgevoerde grond is, wacht je beter één of twee jaar alvorens een terras te plaatsen. Dan kan men eerst in steenslag voorzien en daarop dan later tegels."

"Een andere mogelijkheid is om een betonplaat te gieten als ondergrond, en daarop dan stabilisé en een mortelbed. Dit om één stevig massief blok te garanderen. Je moet dan wel een drainagemat plaatsen tussen het beton en de stabilisé om het water af te voeren."

"Ik raad in elk geval af om in de wintermaanden terrastegels te leggen. Dit omwille van de zetting: de ondergrond moet immers op zijn gemak kunnen opdrogen, zodat hij niet kan opvriezen."

"In jouw geval is door de hevige vorst de ondergrond gaan bewegen. Daardoor (ver)zakt het geheel, waardoor de vloer gaat barsten.  Bij discussie met je aannemer kan je altijd - tegen betaling - een expertise  laten uitvoeren."

Producten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Instapklare woningen en appartementen, da's snel verhuizen naar je nieuwe thuis!

Bostoen

Instapklare woningen en appartementen, da's snel verhuizen naar je nieuwe thuis!

Download pdf-folders

Verstandig Bouwen

Download pdf-folders

Grond-woning combinaties

Verelst Woningbouw en Renovatie

Grond-woning combinaties

Ter verdediging van de aannemersbelangen

Vlaamse Confederatie Bouw

Ter verdediging van de aannemersbelangen

Stijlvolle pastoriewoningen

Hustings Bouwgroep

Stijlvolle pastoriewoningen