Moet ik recht van uitweg verbreden?

Vraag

Op mijn akte staat dat ik een los moet geven van 2,5 m voor de huurder/boer die een wei heeft, grenzend aan mijn tuin. De laatste 6 jaar heeft hij veel schade berokkend aan mijn haag, palen etc. omdat onze straat te smal is voor de moderne landbouwmachines (nauwelijks 3 m breed). Ik heb een betonnen paal op de los geplaatst (om mijn buren geen extra last te bezorgen) en nu kan de boer nier meer passeren. De paal geeft nog 2,6 m toegang.

De boer heeft de vrederechter gecontacteerd, en wij hebben geen minnelijke schikking gevonden, wel heb ik van de rechter gehoord dat ik perfect in orde was volgens de wet. Nu hoor ik dat de boer een proces wil starten om zijn erfdienstbaarheid te verbreiden. Moet ik nu alle kosten dragen voor een advocaat? En als hij een extra meter krijgt, is hij dan de 'winnaar' en moet ik ook zijn kosten dekken van het proces? Kan ik nu al naar de vrederechter gaan en een voorstel indienen waar ik een meter van mijn grond wil afgeven? Maar wie gaat dan alle kosten van het herplanten van mijn haag, betonnen palen...dekken? Het gaat hier over een boer in bijberoep, die als enige toegang moet krijgen tot een perceel van 60 are.

Antwoord

We legden jouw vraag voor aan advocaat Mark Huygen. Hij geeft volgend antwoord: “Kennelijk is er al een procedure hangende zodat wij zonder kennis van het dossier geen advies kunnen verlenen. Je kan uiteraard niet zo maar naar de vrederechter stappen. Je kan wel je voorstel meedelen aan de tegenpartij (indien je geen advocaat hebt) en doet dit best per aangetekend schrijven. Op eerste zicht lijkt het voor de tegenpartij niet evident om een verbreding van de erfdienstbaarheid te bekomen, maar dit is zonder kennisname van de feitelijke en juridische toestand.”

Producten

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Bijstand in bouwproces

Huygen Advocaten

Bijstand in bouwproces