Dakrenovatie slecht uitgevoerd. Wat te doen?

Vraag

Wij hebben een firma met zeer goede reputatie ingehuurd voor de renovatie van ons dak. Wij stellen echter vast dat de uitgevoerde werken zeer slecht/slordig zijn uitgevoerd, zoals bv. een draagbalk die maar 1 cm in de muur zit i.p.v. 10 cm. Bij een andere krijgen we er twee vingers tussen en die wordt samengehouden met 3 nagels. Ik kan zo een hele lijst samenstellen van gebreken. Ondertussen zijn ze met de werken al een maand gestopt en is het dak nog altijd niet waterdicht. Na verschillende discussies willen we uit het contract stappen maar hij heeft ons een factuur opgestuurd voor de gedane werken die uiteraard slecht zijn uitgevoerd. Het laatste dat wij willen is met advocaten beginnen omdat dan de werken aan het pand volledig stopgezet kunnen worden en dit heel lang kan duren. Wij weten eigenlijk helemaal niet wat te doen. Waar kunnen wij terecht voor advies? We hebben al een aantal andere dakwerkers laten komen om een offerte te geven om het werk af te maken maar deze zeggen allen dat dit heel veel geld gaat kosten omdat het werk zo slecht is uitgevoerd.

Antwoord

Het beste wat je in deze situatie kan doen is een onafhankelijk bouwexpert inschakelen. Die zal de werken ter plaatste bekijken en zijn bevindingen neerschrijven in een rapport. Blijkt uit zijn deskundig advies dat de werken niet volgens de regels van de kunst zijn uitgevoerd, dan stel je de firma aangetekend in gebreke voor de geleden schade. Voeg hierbij dan ook een kopie van het expertiseverslag.

Je betwist dan ook meteen de factuur die je ontvangen hebt en wijst op de bijkomende kosten die jullie gaan hebben om de slechte uitvoering weer recht te trekken. Je kan hiervoor ook een oplossing eisen van de firma die in gebreke blijft. Dat kan een schadevergoeding zijn of het herstellen van de werken zonder meerkost. Maar aangezien jullie twijfelen aan de expertise van de firma lijkt die tweede optie hier niet meteen aangewezen.

Producten

Bijstand gerechtelijke procedure

Huygen Advocaten

Bijstand gerechtelijke procedure

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Zakenrecht

Monard Law

Zakenrecht