Is opstijgend vocht verborgen gebrek?

Vraag

De vraag betreft een appartementengebouw met één gelijkvloers appartement met drie verdiepingen. Per verdieping zijn er twee appartementen. Het gelijkvloers appartement heeft 2 slaapkamers, waarvan er een ligt in het aanpalend bijgebouw, met een klein terras volledig afgesloten door muren. De basisakte vermeldt het gelijkvloers appartement, living, keuken en 2 slaapkamers met terras in privatief gedeelte. De eigenaar van het eerste verdiep mag gebruik maken van het dak van het bijgebouw als terras.

Er is vermoedelijk opstijgend vocht in het bijgebouw aangezien er geen dampfolie zit in de onderlagen van de muur en er een nieuwe asfaltlaag op het dak van het bijgebouw ligt. Mede-eigenaars twijfelen sterk aan het gemeenschappelijk karakter inzake kosten. Het bijgebouw wordt enkel en alleen door de eigenaar van het gelijkvloers gebruikt en is enkel door hem toegankelijk wegens privatief karakter (volledig afgesloten van de rest van het gebouw).

Het gelijkvloers appartement is pas enkele maanden geleden gekocht en men stelt zich ook de vraag of in geval van privatief karakter de vroegere eigenaar niet in gebreke is. Het probleem is zeker niet opgetreden in de laatste maanden en de nieuwe eigenaar moet de gebreken gezien hebben of kennen. Ik weet niet of hier sprake kan zijn van een verborgen gebrek?

Antwoord

“De vraag is kennelijk enkel of opstijgend vocht als een verborgen gebrek kan ingeroepen worden bij koop/verkoop”, zegt advocaat Mark Huygen. “Dit kan inderdaad het geval zijn in zoverre het gebrek bij aankoop verborgen was en aldus niet op te merken was door een normaal en zorgvuldig handelende koper. In dat geval moet je binnen korte termijn (niet langer dan 14 dagen) na kennisname van het gebrek dit schriftelijk meedelen aan de verkoper bij aangetekende post.”

Producten

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Bemiddeling in burgerlijke - en handelszaken

Huygen Advocaten

Bemiddeling in burgerlijke - en handelszaken