Vloeibaar beton i.p.v. chape?

Vraag

Ik zou graag willen weten of vloeibaar beton eventueel met vezelversterking gebruikt mag worden over een pur isolatielaag. De dikte zou 30 mm zijn i.p.v. de 50 mm die nodig is bij chape. Hierdoor kan ik 20 mm dikkere vloerisolatie laten spuiten (pur). De vloer is onderkelderd en er liggen welfsels van 160 mm dik. De ‘oude’ chapelaag was op de welfsels geplaatst, dus zonder isolatie, en was 8 cm dik. Vloeibaar beton is een stuk zwaarder als chape maar als de dikte met 50 mm teruggedrongen kan worden zal het gewicht minder worden en de vloer is dan geïsoleerd met 50 mm pur. In de pur komen de stroomkabels en waterleidingen/cv-leidingen (radiatoren) te liggen. Over de vloeibare betonlaag komen tegels van 60x60 cm (gelijmd). Heeft iemand ervaring met vloeibaar beton en wat zijn de risico's en nadelen t.o.v. chape? De kostprijs is wel 150 % van chape.

Antwoord

Bij dit voorstel zijn volgens Noël Naert van Febelcem toch een paar bedenkingen te maken. “Het inwerken van kabels en leidingen in de laag pur heeft als gevolg dat deze isolatielaag op verschillende plaatsen minder dik zal zijn. Bovendien zullen kabels en leidingen elkaar onvermijdelijk hier en daar kruisen, met op die plaatsen nog minder isolatiedikte als resultaat. Je isolatie zal met andere woorden lekken vertonen!”

“Het plaatsen van de leidingen van je centrale verwarming in de isolatielaag is ook verre van ideaal. Een deel van de warmte zal onderweg naar de radiatoren immers verdwijnen richting kelder... Daarnaast moet ook worden opgemerkt dat vloerisolatiematerialen in principe wel een voldoende grote druksterkte hebben, maar dat een vervorming tot 10 % niet uit te sluiten is. De almaar dikkere pakketten vloerisolatie, in combinatie met grotere gelijmde tegels, plaatsen de tegelzetter vandaag voor een ondankbare opdracht, tenzij de chape op de isolatie voldoende stijf is, d.w.z. gewapend én vooral voldoende dik.”

“Is het niet eenvoudiger isolatie aan te brengen tegen het kelderplafond? Eventueel in combinatie met (weliswaar dunnere) isolatieplaten op de oude chape, en daarop een ‘klassieke’ nieuwe chape, met wapening en dik genoeg om alle leidingen in te werken?”

Producten

Luchtdichte wanden

Evolution Products

Luchtdichte wanden

Lage-Energiewoning

Arkana

Lage-Energiewoning

De Nieuwbouw van een lage-energiewoning of passiefhuis in houtskeletbouw

Ralus Houtskeletbouw

De Nieuwbouw van een lage-energiewoning of passiefhuis in houtskeletbouw

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Kamp C

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Voordelen houtskeletbouw Ecohuis

Ecohuis

Voordelen houtskeletbouw Ecohuis

Nieuwbouw met gevelafwerking naar keuze

Concrete House

Nieuwbouw met gevelafwerking naar keuze