Is tuin verkeerd afgebakend?

Vraag

In 2007 kocht mijn dochter een rijhuis. Nu in 2013 en 3 kinderen later willen ze verbouwen. Blijkt dat een deel van hun tuin volgens het kadaster eigendom is van de buur. Erger nog, als ze hun achterdeur uitstappen staan ze blijkbaar op eigendom van de buren. De geplande verbouwing kan hierdoor niet doorgaan. Er is geen duidelijkheid of de afsluiting verkeerd staat of er kadastraal een fout is. Feit is dat beide woningen jaren geleden in dezelfde familie waren. Het is duidelijk dat die omheining al jaren oud is. Blijkt nu dat het plan dat de oude eigenaar aan het compromis hing niet strookt met het kadaster.

Kan men de verkoper aansprakelijk stellen of de koop nietig verklaren? Wat met de verbeteringen die ondertussen gebeurden (kamers ingericht op zolder, trap geplaatst, badkamer gerenoveerd)? Ondertussen is er ook al veel betaald aan de architect. Kunnen die kosten gerecupereerd worden? De verkoop gebeurde door twee notarissen. Zijn die aansprakelijk? De buur zal ook onwetend zijn dat hij zo'n 60 m² meer moet bezitten want die kocht het huis nog later. Waren er geen verbouwplannen geweest, zou niemand geweten hebben dat de realiteit niet strookt met het kadaster. Wat kan dit jonge gezin nu doen?

Antwoord

“De toepassing van de regel wegens benadeling (7/12) lijkt niet van toepassing te kunnen zijn omdat het kennelijk slechts 60 m² betreft” zegt advocaat Mark Huygen. “De problematiek is vrij complex zodat een sluitend juridisch antwoord niet meteen voor de hand ligt. Informeer je eerst goed bij de dienst stedenbouw, vraag vervolgens om uitleg bij de notaris die de aankoopakte opstelde. Mogelijk zit een regeling met de buren er wel in aangezien het om een vergissing gaat. Zonder kennis van de onderliggende stukken is geen sluitend advies mogelijk. Raadpleeg desnoods een advocaat om je te laten bijstaan omdat dit geschil zich niet meteen laat oplossen.”

Producten

Bijstand gerechtelijke procedure

Huygen Advocaten

Bijstand gerechtelijke procedure

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Zakenrecht

Monard Law

Zakenrecht