Wat doen als vochtige badkamer aanpalende ruimte aantast?

Vraag

Vorig jaar hebben we een huis gekocht (bouwjaar 1974). De badkamer werd sinds het bouwjaar niet meer veranderd en er was enkel een bad aanwezig (geen douche). We hebben in het bad een douche geïnstalleerd met douchegordijn. Na een paar maanden begon er zich zwarte schimmel te vormen op het plafond. We hebben enkel een kantelraam (geen klapraam) en zeker in de
winter bij -10°C openen we dat raam niet. Als we douchen lijkt het door al de condens soms op een sauna. Het meest vervelende probleem doet zich echter voor in de aanpalende slaapkamer waar zich een ingebouwde kast tegen de muur met de douche bevindt. Die kast kunnen we niet gebruiken omdat binnenin de schimmel woekert. We merken dat, telkens we een douche nemen, de kasten binnenin warm en vochtig zijn (condens op de muren en planken!). We durven de kast momenteel niet wegnemen omdat er in de rest van de kamer geen schimmel is. We hebben een kruipkelder en die is droog. We hebben de douchemuur al eens geverfd met waterafstotende verf voor badkamers. Ook de muur in de kast hebben we al met waterafstotend product behandelt, met als resultaat dat het vocht zich een weg naar buiten zocht via de andere aanpalende muur. Hoe kan ik dit oplossen?

Antwoord

"Indien er geen ventilator in de badkamer aanwezig is, zou ik hier eerst mee beginnen", adviseert vochtspecialist Eddy Cruysberghs.

"Een kruipkelder onder de woning met enkel een zandbodem zal veel vocht in de woning brengen door het verschil in dampdruk. Een plastic folie op de zandbodem van de kruipkelder beperkt de verdamping van het grondvocht.  Een goede verluchting van de kruipkelder zal het verschil in dampdruk gedeeltelijk kunnen beperken. Het plafond van de kruipkelder kan geïsoleerd worden met isolatieplaten."

Beantwoord door: Eddy Cruysberghs, Vochtadvies

Eddy Cruysberghs is de auteur van een handboek dat vochtproblematiek onder de loep neemt: ‘Waterdichting, vocht- en condensatieproblemen'. Wie meer over vocht wil weten kan het boek met oorzaken, tips en oplossingen doornemen via www.humida.be.

Meer beantwoorde vragen over Vocht

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

3 manieren om je kelder waterdicht te maken

Aquaplan

3 manieren om je kelder waterdicht te maken

Garantie voor je vochtoplossing

Vochtbestrijding TIBAS

Garantie voor je vochtoplossing

Een totaaloplossing bij het behandelen van opstijgend vocht

noaqua

Een totaaloplossing bij het behandelen van opstijgend vocht