Wat doen bij opstijgend vocht en schimmelvorming?

Vraag

Ongeveer anderhalf jaar geleden hebben wij een woning gekocht. Na een tijdje merkten we schimmel op in de badkamer (hier was een kast voor gezet door de vorige eigenaar) en de aanpalende slaapkamer. Toen hebben we besloten om iemand de vochtigheid van de muren te laten opmeten. Die persoon ontdekte dat de muren volledig doorweekt waren. Na het installeren van de 'slidings' (achtergevel) zou dit probleem opgelost moeten zijn. We lieten opnieuw iemand komen om de vochtigheid op te meten, maar nog steeds was dit probleem niet opgelost. Sterker nog, bij een andere meting op de benedenverdieping werd vastgesteld dat het hele huis sporen van opstijgend vocht vertoont (tot zelfs 1 meter hoog). Het huis was nog niet lang voor wij dit hadden bezichtigd geschilderd/behangen. Wat kunnen wij hieraan doen, want de kosten lopen hoog op?

Antwoord

"Dit is een typische methode om te camoufleren die veel toegepast wordt bij de verkoop van een woning", weet vochtexpert Eddy Cruysberghs. "Als leek kun je dit moeilijk zien."

 "Je kan bij de mogelijke aankoop van een woning eerst een vochtmeting laten uitvoeren, maar ook hier loopt het dikwijls fout. Zelfs het uitvoeren van een normale vochtmeting blijkt voor velen al niet zo eenvoudig, laat staan het formuleren van een correcte diagnose. In de praktijk blijkt dat 19 van de 20 vochtdiagnoses foutief zijn. Dit is zeer alarmerend. Een toekomstige eigenaar kan hier niet meer volgen."

"Als je weet dat opstijgend vocht niet bestaat, ben je al een stuk verder. Nu nog de echte oorzaak vinden. Meestal zit het probleem met vochtinfiltratie in woningen aan de maaiveldzone. Door geen of foutief geplaatste waterkeringen loopt het regenwater horizontaal in de vloer van de woning. Al de rest is gevolgschade en heeft niets met de oorzaak te maken. Je kan je ook laten informeren door een vochtexpert of gespecialiseerd architect."

Beantwoord door: Eddy Cruysberghs, Vochtadvies

Eddy Cruysberghs is de auteur van een handboek dat vochtproblematiek onder de loep neemt: ‘Waterdichting, vocht- en condensatieproblemen'. Wie meer over vocht wil weten kan het boek met oorzaken, tips en oplossingen doornemen via www.humida.be.

Meer beantwoorde vragen over Vocht

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

3 manieren om je kelder waterdicht te maken

Aquaplan

3 manieren om je kelder waterdicht te maken

Garantie voor je vochtoplossing

Vochtbestrijding TIBAS

Garantie voor je vochtoplossing

Hoe herken ik opstijgend vocht?

noaqua

Hoe herken ik opstijgend vocht?