Mag ik afvoerbuizen in beton bevestigen en hoe zit het met de duurzaamheid van OSB-platen?

Vraag

Ik zit met een dubbele vraag: Is het aan te raden de afvoerbuizen van keukentoestellen en lavabo's in de voegen van de welfsels te leggen en verbindingen te maken, vooraleer de betonlaag hierop wordt gestort?

Om de ramen stabiel te bevestigen, wil de architect elk raam van een blijvende bekasting uit OSB-plaat voorzien. De metser kan deze bekasting inbouwen in de binnenmuren (140mm dik). De breedte van de bekasting zal ongeveer 290mm zijn en zal dus doorheen de isolatie (120mm) tot in de luchtspouw (40mm) tot tegen de buitengevelstenen reiken. In deze bekasting kan de schrijnwerker dan de ramen plaatsen. Hoe zit het met de duurzaamheid van OSB in de luchtspouw en de stabiliteit?

Antwoord

Voor een antwoord op deze dubbele vraag klopten wij aan bij architect Eric Houben.

"Voor de eerste vraag kan ik je meegeven dat er af en toe afvoeren in de chape worden gestoken, maar in beton gebeurt dit beter niet. Voor de afvoerbuis zelf kan dit geen kwaad, maar de gelijmde verbindingen hebben het moeilijker als ze onder invloed van warm en koud water niet kunnen uitzetten en krimpen zoals ze dat van nature zouden willen. Chape is zachter en soepeler dan beton, waarin je moet vermijden om bochten en verloopstukken vast te storten. Er moet altijd aandacht zijn voor het goeie verloop van de afvoer: geen bochten van 90° of T-stukken, maar wel bochten van 135° en Y-stukken."

"De werkwijze beschreven bij de tweede vraag begint gebruikelijk te worden. Enerzijds om, ondanks een brede spouw, toch de ramen degelijk te kunnen bevestigen, anderzijds om tegemoet te komen aan de steeds luider wordende roep tot luchtdicht bouwen. Het is hierdoor makkelijker om tegen deze bekasting een folie aan te brengen die dan later wordt ingewerkt door de stukadoor. Als je een kwaliteitsvolle OSB gebruikt die vochtbestendig is, kan er weinig gebeuren. Voor de zekerheid kan je de plaat een tweetal centimeter van de gevelsteen houden en bijkomend nog een vochtscherm voorzien."

Producten

Screens garanderen een optimaal binnenklimaat

Brustor

Screens garanderen een optimaal binnenklimaat

Aluminium ramen en deuren die zorgen voor je veiligheid

Sapa

Aluminium ramen en deuren die zorgen voor je veiligheid

Het koninklijke gevoel van een houten deur of houten raam

Belisol ramen en deuren

Het koninklijke gevoel van een houten deur of houten raam

Aluminium vouwdeuren

Oben

Aluminium vouwdeuren

Rolluiken: optimale veiligheid, met oog voor uw privacy

Winsol

Rolluiken: optimale veiligheid, met oog voor uw privacy

Makkelijk renoveren met Skylux glaskoepel  iWindow Flex

Skylux

Makkelijk renoveren met Skylux glaskoepel iWindow Flex