Vanaf wanneer mag ik appartement verhuren zonder btw-voordeel te verliezen?

Vraag

In 2009 kocht ik een nieuwbouwappartement in Vilvoorde. Op 18 januari 2010 werd dit opgeleverd en heb ik me gedomicilieerd. Ik kon genieten van de btw-verlaging naar 6% voor de eerste schijf van 50.000 euro. Voorwaarde was dat ik er vijf jaar onafgebroken moest wonen en met onmiddellijke ingang gedomicilieerd moest zijn. Op termijn wil ik het appartement echter verhuren. Vanaf welke datum kan ik het verhuren zonder dat ik het voordeel (+ evt. boete) moet terugbetalen aan de btw-administratie? Volgens mijn redenering kan dat al op 18 januari 2015 omdat ik dan vijf jaar gedomicileerd ben. Maar in het contract staat: 'vanaf 31/12 volgend op het jaar van eerste ingebruikname'. Betekent dit dan pas vanaf 1 januari 2016? Vijf jaar is dan wel heel dubieus gesteld, want in de praktijk komt het dan uiteindelijk neer op bijna zes jaar.  

Antwoord

Normaal gezien worden regels zeer strikt toegepast. Als er in het contract sprake is van zes jaar, kan je je daar best aan houden.

Omdat dit een vrij complexe materie is raden we je wel aan om voor een definitief standpunt raad in te winnen bij een btw-expert. Voor bijkomende algemene informatie kan je ook terecht op de webstek van de FOD Financiën of kan je het contactcenter FOD Financiën bellen op het telefoonnummer 0257/257 57 (gewoon tarief, elke werkdag van 8 u tot 17 u).

Producten

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Bemiddeling in burgerlijke - en handelszaken

Huygen Advocaten

Bemiddeling in burgerlijke - en handelszaken