Wat doen als kosten op de factuur hoger zijn dan vermeld op de offerte?

Vraag

In maart 2013 zijn wij begonnen aan de verbouwing van ons huis. Onlangs kregen we van onze aannemer een factuur in de bus met 9369 euro meer kosten dan op onze offerte vermeld staat. Voor 2500 euro zijn dat extra werken die we zelf aangevraagd hebben. Op de offerte is een loodgieter voorzien, maar er is geen prijs ingevuld. De aannemer heeft vergeten zijn eigen werkuren aan te rekenen (2000 euro). Het pleisterwerk en de elektriciteit zijn respectievelijk 2000 euro en 1700 euro duurder. De offerte is nooit ondertekend, niet door de aannemer en niet door ons. Hij heeft daar nooit naar gevraagd. Zijn wij nu verplicht om deze meerkost te betalen? Kunnen we eventueel de rest van onze verbouwingen, we zitten nog maar in de helft, door iemand anders laten uitvoeren?

Antwoord

"Het principe goede afspraken , goede vrienden, is hier eens te meer van toepassing", weet advocaat Mark Huygen. "Blijkbaar is er geen contract getekend en is er geen architect die toezicht heeft."

"Je zal dus moeten onderhandelen met de aannemer. Je kan het contract niet zo maar verbreken omdat er toch een aannemingsovereenkomst is afgesloten. Ook een mondelinge overeenkomst is een overeenkomst zodat je niet zo maar een andere aannemer kan inschakelen."

Producten

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Bemiddeling in burgerlijke - en handelszaken

Huygen Advocaten

Bemiddeling in burgerlijke - en handelszaken