Zijn werken aan het dakterras uitgevoerd volgens de regels van de kunst?

Vraag

Onze afvoerbuis van 60 mm van het dakterras wordt gedeeltelijk afgedekt door een onderregel waarop de terrasplanken liggen. Op die manier is er slechts 40 mm van de buis vrij en kan er geen bladbolrooster geplaatst worden. De helling van het dakterras is amper 0,3% en de andere onderregels waarop de terrasplanken liggen zijn rechtstreeks geplaatst op de roofing en daarenboven dwars op de afvoerrichting van het water. Per regel is er maar een opening van amper 40 mm voorzien, zodat het water niet snel genoeg kan wegvloeien naar de afvoerbuis van 60 mm. Moet de roofing beschermd worden? Hoe groot moet de opening in iedere onderregel minimum zijn om een afvoer te bekomen volgens de regels der kunst? Wat moet tussen roofing en onderregels aangebracht worden om mogelijke beschadiging te voorkomen?

Antwoord

Wij legden jouw vraag voor aan architect Eric Houben. "Om te beginnen is de afvoerbuis te klein gedimensioneerd. Dat hangt natuurlijk een beetje van de oppervlakte van het terras af: 5m² of 50m² is een groot verschil, maar 6 cm is sowieso te weinig.  Twee boombladeren zijn in dit geval al voldoende om de afvoer te doen verstoppen. Misschien is enkel het tapstuk te klein en is de afvoerbuis zelf toch voldoende groot."

"Ook het afschot is onvoldoende: dit moet minstens 1 cm per meter zijn, liefst zelfs 2 tot 3 cm. Het water wordt dan sneller afgevoerd en krijgt niet de kans om te stijgen tot boven de waterschermen in de aangrenzende muren. Hieraan kan je echter niets meer veranderen zonder grote kosten." 

"De openingen van 4 cm in de onderregels zijn te klein om een vlotte afwatering te verzekeren. Aangezien ze dwars op de aflooprichting staan blijft het water aan de bovenzijde tegen elke lat staan. Dat is ook geen ideale situatie voor de levensduur ervan. Een oplossing kan zijn om een tweede laag onderregels te plaatsen, in de richting van de afvoerbuis. Zo wordt het water niet gehinderd in zijn (toch al langzame) afloop naar het tappunt.  Je moet dan wel heel de terrasbedekking wegnemen en terugplaatsen, maar je hebt weinig materiaalkosten."

"Als de onderregels scherpe randen hebben, kan er zich plaatselijk een indrukking in de dakhuid voordoen. Op termijn is perforatie hiervan een mogelijk gevolg. Veel hangt af van de oppervlakte: zijn dit werkelijk latjes of gaat het over stevige balken met een vrij groot raakvlak? Hoe groter dit contactvlak, hoe lager de druk per vierkante centimeter en bijgevolg hoe minder kans op schade. Daarom dat tegeldragers uit kunststof zo een grote (afgeronde) voet hebben, en door hun verspreide plaatsing vormen ze ook geen hindernis voor het afstromende water. Hetzelfde effect moet je zien te bekomen met die onderregels."

Producten

Prefab dakuitgang Luminance

Poujoulat Belux

Prefab dakuitgang Luminance

Vlakke Signy kleidakpan voor (ver)bouwers met een neus voor design en kwaliteit

Monier

Vlakke Signy kleidakpan voor (ver)bouwers met een neus voor design en kwaliteit

Dakrand- en dakgootbekleding in Twinson en PVC

Deceuninck

Dakrand- en dakgootbekleding in Twinson en PVC

TECTA-leien: bescherming van het hoogste niveau

Eternit NV

TECTA-leien: bescherming van het hoogste niveau

Verlichting, TechLED, NightLight - Daglicht aanvullen met kunstverlichting

Solatube Home

Verlichting, TechLED, NightLight - Daglicht aanvullen met kunstverlichting

Wees alert met asbesthoudende materialen in dakbedekking

Alert voor Asbest

Wees alert met asbesthoudende materialen in dakbedekking