Is ruil van bouwgrond uit de jaren '60 nog geldig?

Vraag

In de jaren '60 hebben de vorige eigenaars van onze woning een stukje bouwgrond van 6m² geruild. Dit werd enkel op een blad papier geschreven en getekend door de 2 partijen, maar nooit notarieel vastgelegd. Is dit bindend en moeten wij hier rekening mee houden?

Antwoord

"De bezitter van het stuk grond van 6m² kan zich beroepen op de zogenaamde verkrijgende verjaring aangezien de ruil dateert van de jaren ’60 en dus meer dan 30 jaar geleden", weet advocaat Mark Huygen.

De voorwaarden die door de bezitter moeten worden aangetoond zijn de volgende:

  • een voortdurend bezit
  • een onafgebroken bezit
  • een openbaar bezit
  • een niet dubbelzinnig bezit
  • een bezit als eigenaar
  • een bezit van minstens 30 jaar

"Verkrijgende verjaring is dus een oorspronkelijke wijze van eigendomsverkrijging waardoor iemand die gedurende een lange tijd het (deugdelijk) bezit van een zakelijk recht heeft gehad, hiervan ook

houder is geworden. De bezitter wordt dan eigenaar, zonder dat deze eigendomsovergang op enige manier moet worden bekendgemaakt. "

"De verkrijgende verjaring is enkel terug te vinden is in het goederenrecht. Hierdoor onderscheidt de verkrijgende verjaring zich van bevrijdende verjaring die zowel in het verbintenissenrecht als in het goederenrecht terug te vinden is. Best kan je een en ander toch notarieel vastleggen om latere en huidige discussie te vermijden."

Producten

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Bemiddeling in burgerlijke - en handelszaken

Huygen Advocaten

Bemiddeling in burgerlijke - en handelszaken