Wat doen bij verborgen gebreken na gedwongen openbare verkoop?

Vraag

Ik kocht een huis in gedwongen openbare verkoop. Alles ging via de notaris. Hij zei op de verkoop dat het een recent huis was in goede staat. Dit zag er ook zo uit, tot ik er woonde. Nu zijn er verborgen gebreken vastgesteld, waarvoor ik de bouwfirma in gebreke kan stellen wegens constructiefouten. Mijn verzekeraar meldt mij dat ik ook de verkoper in gebreke moet stellen om juridisch in orde te zijn. Ik had nooit contact met hem, enkel met de notaris, en die zegt dat hij geen gegevens heeft. De gedwongen verkoop kwam tot stand wegens schulden aan die bouwfirma, en daardoor zijn alle andere schuldeisers vergoed geweest. Klopt het dat ik de vorige eigenaar ook in gebreke moet stellen? Hij kon destijds geen klacht indienen bij de bouwfirma, omdat hij nog zoveel te betalen had aan hen.

Antwoord

"Uit de vraagstelling leid ik af dat het om een gedwongen verkoop gaat ten gevolge van een faillissement. In dat geval is de verkoper de curator", zegt advocaat Mark Huygen.

"Het is alleszins bijzonder vreemd dat de notaris zegt dat hij geen gegevens meer heeft. Dit kan uiteraard niet. Dring bij de notaris aan en zeg dat hij je alle nuttige inlichtingen moet en kan geven. Bovendien staan in de verkoopakte alle gegevens vermeld en bezit je zelf een aankoopakte."

"Als de verkoper niet in faling is gegaan, kan je je inderdaad wenden tot de verkoper. De vraag is of dit veel zin zal hebben omdat de verkoper blijkbaar al volledig is uitgewonnen. Dit zal je moeten afwegen."

"Je kan ook laten onderzoeken of je geen rechtstreekse vordering tegen de aannemer kan instellen. Uit de vraagstelling blijkt niet wanneer de woning werd gebouwd en wanneer de verkoop plaatsvond. ‘Recent’ is een relatief begrip."

"Een rechtstreekse vordering tegen de aannemer lijkt me in jouw geval aangewezen. Niets belet je de aannemer in gebreke te stellen en zijn antwoord af te wachten."

Producten

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Bijstand gerechtelijke procedure

Huygen Advocaten

Bijstand gerechtelijke procedure