Wie draait op voor kosten aan scheidingsmuur?

Vraag

De scheidingsmuur van onze halfopen bebouwing heeft al 50 jaar leien. De scheidingsmuur is ‘te paard’ gebouwd, maar wordt niet overgenomen door de nieuwe bouwheer. Hij voorziet zelf een nieuwe muur en een fundering. Nu zouden de leien op mijn kosten weg moeten. Wat is de regelgeving hieromtrent?

Antwoord

Als een scheidingsmuur 'te paard' staat is jouw toekomstige buur inderdaad niet verplicht deze over te nemen als hij er geen gebruik van maakt, dat wil dus zeggen als hij naast de muur bouwt. Dat lijkt ons hier het geval te zijn.

Maar als de tweede bouwer (in dit geval jouw buur) geen gebruik maakt van deze muur, mag hij er ook geen werken aan uitvoeren zonder toestemming van de eerste bouwer. Het lijkt ons dan ook straf dat je de leien zou moeten verwijderen.

Let wel op: de wetgeving rond gemene muren is redelijk complex. Bovendien is de rechtspraak niet altijd eenduidig. De theorie stemt niet altijd overeen met de praktijk. Daarom raden we je aan om sowieso contact op te nemen met een advocaat of een landmeter. Door hun beroepsactiviteiten zijn zij vertrouwd met deze wetgeving en kunnen ze je inlichtingen geven over deze specifieke situatie.

Verder raden we je ook aan dit artikel over de gemeenmaking van muren te lezen op Livios.

Producten

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Aanneming en onroerend goed

Monard Law

Aanneming en onroerend goed

Bijstand in bouwproces

Huygen Advocaten

Bijstand in bouwproces