Hoe moet ik raam plaatsen?

Vraag

Ik heb een venster uit aluminium. Het metselwerk (borstwering) heeft een hoogte van +/- 0,45 cm en een breedte van 3,60 m. Het is in drie gedeeld door middel van twee stijlen. Aan weerszijde van het metselwerk zitten bevestigingen. Verder zijn er twee bevestigingen op de alu-middenstijlen van het venster, boven aan de balustrade, voor horizontale stabiliteit. Daarnaast zijn er ook twee bevestigingen op de alu-onderdorpel van het venster,voor verticale stabiliteit van de balustrade. Op de stenen onderdorpel is geen bevestiging mogelijk wegens onvoldoende stabiliteit. Mag dit?

Antwoord

"De regels voor het plaatsen van ramen zijn door het WTCB samengebracht in 'TV188' en in 'STS 52.0'", zegt panellid Fabien Bertrand.

"Volgens deze richtlijnen moet je ramen als volgt plaatsen:

  • Op de stijlen van het vaste kader: op ongeveer 20 cm afstand van elke hoek met tussenafstanden van maximaal 75 cm voor metalen ramen.
  • Aan de bovenregel van het vaste raam. Voor zover er geen kast is van rolluik of een uitwendig zonnescherm, op aangepaste plaatsen om de vervorming van het stuk te vermijden.
  • Aan de onderregel van het vaste raam, op aangepaste plaatsen om vervorming van het stuk te vermijden.
  • Het venster of de vensterdeur wordt zodanig bevestigd dat de afdichting tussen het schrijnwerk en de ruwbouw kan verwezenlijkt worden."

"De constructeur kan van deze waarden afwijken, als hij dit kan rechtvaardigen door berekeningen of proeven. Met andere woorden de plaatser kan van de richtlijnen afwijken als hij daar een reden en oplossing voor heeft die geen problemen oplevert voor de dichtheid of het gebruik van de ramen. Uiteraard kan je best het raam op de vier zijden in het metselwerk verankeren."

Beantwoord door: Fabien Bertrand, Finstral AG
Meer beantwoorde vragen over Ramen en deuren

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Nieuwe ramen en deuren? Bestel eerst je gratis renovatiemagazine

Verstandig Bouwen

Nieuwe ramen en deuren? Bestel eerst je gratis renovatiemagazine

Aluminium huisdeuren

Hörmann Belgium NV

Aluminium huisdeuren

Aluminium deuren en schuifdeuren: veilig en sterk

Reynaers Aluminium

Aluminium deuren en schuifdeuren: veilig en sterk

Screens garanderen een optimaal binnenklimaat

Brustor

Screens garanderen een optimaal binnenklimaat

Je glas, ramen en deuren gewoon renoveren? Beter BENOveren!

MijnBENOvatie.be

Je glas, ramen en deuren gewoon renoveren? Beter BENOveren!

3 soorten houten poorten

Camba

3 soorten houten poorten