Waarom dooft waakvlam van mijn gasbrander?

Vraag

Ik zit met een merkwaardig probleem waar menig technicus zich al over gebogen heeft maar nooit een echte oplossing heeft gevonden. Ik heb een klassieke gasketel voor CV en sanitair warm water met boiler. Deze installatie stond in het huis dat ik in 1999 kocht en is naar schatting zo'n 15+ jaar oud. De waakvlam van de ketel ging sporadisch uit om onbepaalde reden, maar het deed zich vooral voor 's nachts tijdens de winter. In de zomer wanneer er enkel vraag is naar sanitair warm water doet het probleem zich zelden voor (het ene heeft misschien niets met het andere te maken). Bij het laaste onderhoud werd het thermokoppel vervangen maar toen werd het nog erger (vorige winter). We hebben alle standen van de voeler geprobeerd, toch bleef de waakvlam uitvallen. Ik heb toen met perslucht alles rond de waakvlammond en thermokoppel grondig afgespoten (met volledig uitgeschakelde installatie natuurlijk) en bizar genoeg heeft de installatie een jaar feilloos gedraaid! Nu echter is het probleem een maand geleden terug begonnen en de perslucht helpt deze maal niet.

De symptomen: de waakvlam dooft na enkele uren, vooral 's nachts wanneer er minder vraag is van de ketel. Initieel dachten we dat het aan het thermokoppel lag maar dat werd ondertussen vervangen en het probleem bleef zich voordoen. Ik stel vast dat de waakvlam zelden dooft in waakstand maar dat vooral doet als de ketel opwarmt vanuit koude stand wanneer de ketel enkele uren niet gebrand heeft. Wanneer er tussen 2 brandingen minder dan 2 à 3 uur zit, werkt alles prima. Zodra dit de 3 à 4 uur overschrijdt (bv. ’s nachts) begint de ketel op te warmen, stijgt de temperatuur tot ongeveer 40° C en dan slaat de ketel af. Rond de 40° is de ketel nog moeilijk terug in gang te krijgen. Zodra de temperatuur boven de 45° stijgt is de ketel vertrokken en werkt hij weer normaal. Thermokoppel, schakeleenheid, detectoren, schouw, luchtaan- en -afvoer werken denk ik goed.

Antwoord

We legden jouw vraag voor aan specialist Richard Ectors. “Meten is weten! Een thermokoppel geeft een spanning af als het puntje ervan opgewarmd wordt door de waakvlam. We kunnen dit meten door de moer los te draaien in het gasblok en te meten tussen de binnenste geleider en de buitenkant van het thermokoppel. Minstens 7 mV DC moeten wij daar hebben. Indien niet, zeker vervangen. Wij krijgen de grootste spanning als enkel het puntje van het thermokoppel in de vlam zit. Dus een thermokoppel 2 cm in de waakvlam steken is fout. Het probleem is dikwijls dat in dit circuit ook de veiligheidsthermostaat, en of de TTB ( de terugslagbeveiliging voor de rookgassen) staat, en ieder verbinding geeft weerstand. In oorsprong geeft het thermokoppel bijvoorbeeld 18mV DC, na de veiligheidsthermostaat nog 14mV, na de TTB nog 10mV en aan het gasblok nog 8mv. Dit kunnen wij nameten en verhelpen door de contacten op te schuren en eventueel de kabelschoenen beter te doen aanspannen of in het beste geval al deze verbindingen te solderen. Dit geeft de kleinste weerstand: meten om dit te controleren. Tussen ieder contact en de massa kan men meten.”

“Bij veel gasblokken kan de grootte van de waakvlam ook geregeld worden en zeker nakijken dat de waakvlamsproeier zuiver is en de luchttoevoer ervan open is. Een mooie blauwe vlam is dan het resultaat. Soms gaat de waakvlam ook uit als de grote vlam brandt. Dit komt doordat er dan minder gasdruk is, een kleinere waakvlam, en meestal is er dan sprake van te kleine of te lange gasleiding. De tocht van de lucht kan ook de waakvlam van richting doen veranderen. Altijd het luikje waar je naar de waakvlam kan kijken dicht doen. De gasdruk en de branderdruk nameten. Dit is werk voor de technicus. Een waakvlam zal ook uitvallen als de TTB in storing gaat, doordat de schouw niet voldoende trekt en er rookgassen ontsnappen onderaan de trekonderbreker. Zolang deze niet is afgekoeld kan men de waakvlam niet terug aansteken. Ook dit nazien.”

“Een eenvoudige beveiliging door een thermokoppel is veel ingewikkelder dan de meeste mensen beseffen. Maar door te meten en te controleren moet een technicus dit probleem kunnen detecteren en verhelpen. In een zeldzaam geval zit de oorzaak in het gasblok.”

Producten

Hoe renoveren we drinkwaterleidingen zonder breekwerk?

e-Pipe Benelux

Hoe renoveren we drinkwaterleidingen zonder breekwerk?

Installeer je sanitaire installatie zelf

Easykit

Installeer je sanitaire installatie zelf

Hoe uw plat dak isoleren?

UNILIN

Hoe uw plat dak isoleren?

Wil je regenwater vooral buiten gebruiken? Kies dan voor Reni COMFORT

Reni - regenwaterrecuperatie FARYS

Wil je regenwater vooral buiten gebruiken? Kies dan voor Reni COMFORT

Warmtepompboiler SHP

STIEBEL ELTRON

Warmtepompboiler SHP

Kaliko: lucht als bron van warm water. Boost uw besparingen en sanitair comfort

De Dietrich

Kaliko: lucht als bron van warm water. Boost uw besparingen en sanitair comfort