Kan ik lening grond en bouw samenvoegen/herfinancieren?

Vraag

1 jaar geleden ben ik een lening aangegaan voor de aankoop van een grond. Dit is een nogal korte en krachtige lening. Nu wil ik er een huis op gaan bouwen en daarvoor lenen om gebruik te maken van de fiscale voordelen. Kan ik daarvoor deze beiden samenvoegen tot één geheel en kan ik dan alles aftrekken bij de belasting of enkel het geleende bedrag voor de woonst? Is het mogelijk de reeds openstaande lening te herzien op bijvoorbeeld een langere termijn om het geheel lichter te maken?

Antwoord

“De lening die 1 jaar geleden aangegaan werd heeft uitsluitend gediend ter financiering van de aankoop van de bouwgrond”, zegt Geert Vandemoortele, Tax Manager bij BNP Paribas Fortis. “Deze lening komt niet in aanmerking voor de fiscale voordelen voor enige en eigen woning (de woonbonus), noch voor een belastingvermindering voor de kapitaalaflossingen. Deze lening kan uiteraard geherfinancierd worden over een langere looptijd om de mensualiteiten draagbaarder te maken. Evenwel kan een herfinancieringslening geen bijkomende fiscale voordelen genereren. De herfinancieringslening kan bijgevolg, net als de initiële lening, geen recht geven op de woonbonus of op een belastingvermindering voor de kapitaalaflossingen.”

“De lening die zal aangewend worden ter financiering van de bouw van de woning kan uiteraard wél in aanmerking komen voor de woonbonus of een belastingvermindering voor de kapitaalaflossingen.” 

Producten

Budgetraming: Hoeveel kosten de technieken voor jouw (ver)bouwproject.

Easykit

Budgetraming: Hoeveel kosten de technieken voor jouw (ver)bouwproject.

Vergelijk de strafste woonleningen van anderen met spaargids.be

Spaargids.be

Vergelijk de strafste woonleningen van anderen met spaargids.be