Is water in kruipkelder normaal?

Vraag

Het water staat bijna tot tegen het kelderplafond sinds 2007 (nieuwbouw) en is proper. Bestaat er een risico dat cement(voegen) en of bakstenen kunnen worden aangetast? Met verzakkingsgevaar achteraf?

Antwoord

“Als het (grond)water permanent zo hoog staat dan is er iets fout met de voorstudie of de uitvoering van de kruipkelder”, zegt vochtspecialist Eddy Cruysberghs. “Een kruipkelder is een lage, verluchte ruimte tussen de vloer van de begane grond en de bodemafsluiting, bestemd voor ventilatie, leidingen en gelegenheid tot reparaties.  Om deze ruimte functioneel te houden mag hier geen water in staan. De wanden van kruipkelders zijn vergelijkbaar met wanden van kelders en moeten dus ook op dezelfde manier opgebouwd te worden.”

“In droge gronden kan de vloer bestaan uit een mager beton. In natte gronden moeten de vloer en de wanden voldoende waterdicht afgewerkt zijn. 1 mm waterdiepte op de vloer van een kruipkelder geeft evenveel verdamping dan 1 meter waterdiepte. Het is het totale oppervlak van de plas water dat verdampt. Daarom is het aan te raden om een kruipkelder te allen tijde droog te houden om geen negatieve dampspanningen te krijgen in de bovenliggende vloeren.”

“Als het water permanent zo hoog staat is er gevaar voor vorstschade bij strenge winters.”

Beantwoord door: Eddy Cruysberghs, Vochtadvies
Meer beantwoorde vragen over Kelder

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Zelf fundering gieten van je huis?  Bestel zelf je beton.

Qlikbeton

Zelf fundering gieten van je huis? Bestel zelf je beton.

Grenzeloze mogelijkheden met betonbestrating

Coeck nv

Grenzeloze mogelijkheden met betonbestrating

Betonnen prefab werkputten en smeerkelders

O beton

Betonnen prefab werkputten en smeerkelders

3 manieren om je kelder waterdicht te maken

Aquaplan

3 manieren om je kelder waterdicht te maken

Garantie voor je vochtoplossing

Vochtbestrijding TIBAS

Garantie voor je vochtoplossing

Architectonisch sierbeton van SVK

SVK

Architectonisch sierbeton van SVK