Hoe huurovereenkomst regelen?

Vraag

Mijn mama wordt slechter te been en gebruikt de bovenverdieping niet meer. Mijn zoon
gaat op de bovenverdieping wonen. Er wordt hiervan geen huurcontract opgesteld maar mijn zoon betaalt een huursom van ongeveer € 250 meer dan de elektriciteits- en gasfactuur van de woning. Mijn ma wordt nog slechter te been en gaat in een rusthuis wonen. Mijn zoon blijft wonen op de bovenverdieping, de meubelen die niet mee kunnen naar de kamer in het rusthuis blijven staan op de benedenverdieping. Een huurcontract wordt er niet opgesteld. Mijn zoon neemt het contract voor elektriciteit en gas over op zijn naam. Hij betaalt nog
steeds het supplement van €250. Mijn ma sterft en het huis wordt verkocht. Heeft hij nu nog recht van wonen of kan hij onmiddellijk uit de woning worden gezet?

Antwoord

Het is makelaar Mathieu Vansweevelt niet duidelijk of dit een hypothetische vraagstelling is en of uw moeder inmiddels overleden is. “Ik hoop voor u van niet. In dat geval zou ik proberen alsnog een huurcontract te maken, maar als dat niet mogelijk is en het pand al in de verkoop is, kan u een clausule voorzien dat uw zoon nog tot een bepaalde datum mag blijven wonen.”

 

“Is uw moeder inmiddels wel overleden en is het pand ook effectief verkocht, dan kan uw zoon direct uit het pand worden gezet. De koper heeft immers geen weet van een huurcontract (het kan natuurlijk niet geregistreerd zijn want niet opgesteld), tenzij u een clausule heeft opgenomen in de koopovereenkomst, wat onwaarschijnlijk is gezien uw vraag.”

 

Producten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten