Hoe indeling huis afstemmen op omgeving?

Vraag

Wij hebben een mooie rechthoek als bouwgrond, 19 m breed vooraan, 50 m diep langs beide kanten. Oriëntatie: Oost aan de voorkant, zuid aan de linkerkant, west achteraan en noord aan de rechterkant. Men zegt altijd dat je de zuidelijke kant zoveel mogelijk moet opentrekken voor de lichtinval. Want op het westen heb je vaak last van een laagstaande zon. Maar dan zitten we altijd te kijken op het huis van de buren. Terwijl achteraan (op het westen dus) onze tuin en daarachter een agrarisch gebied van 1 km ligt. We zouden graag onze leefruimtes naar achteren richten. Living, eerkamer en keuken op 1 lijn gericht naar de tuin. Gaan we hier spijt van krijgen?

Antwoord

“Ik kan u geruststellen: oriënteer gerust je leefruimtes naar de tuin, je gaat daar zeker geen spijt van krijgen”, zegt architect Eric Houben.

“Jouw twijfel is nog een gevolg van onze vroegere bouwwijze. Door de beperkte isolatie was het toen wel nodig om veel ramen op het zuiden te voorzien in combinatie met zo weinig mogelijk andere gevelopeningen, om het warmteverlies enigszins te beperken. Zeker de laatste jaren is de isolatiegraad van onze woningen echter veel hoger geworden.”

“Nu is het zelfs zo dat als we precies eenzelfde woning van 20 of 30 jaar geleden zouden bouwen met de techniek van heden, er bijna zeker een probleem van oververhitting zou zijn. Er gaat namelijk veel minder warmte verloren door de andere gevels dan er door de zuidgerichte ramen wordt opgevangen: koeling zou dan onvermijdelijk zijn. Het zuiver naar het zuiden richten van de ramen is bijgevolg niet meer zo belangrijk, hoewel het zeer aangenaam is als de zon naar binnen schijnt in de woning. Maar dat kan je mits een slimme planopbouw ook bereiken, hiervoor hoeven niet alle ramen van de leefruimtes naar het zuiden gericht te zijn.”

“De hoeveelheid warmte die langs het zuidwesten en het westen naar binnen valt is trouwens ook niet te onderschatten. Dat eventuele verlies wordt m.i. ruimschoots gecompenseerd door het uitzicht van de woning naar buiten, de goeie relatie van de leefruimtes met de tuin en de totale beleving van het wonen op dit perceel.”

Producten

Atlas & Nelskamp dakpannen

SVK

Atlas & Nelskamp dakpannen

Geïsoleerde vloeren

Evolution Products

Geïsoleerde vloeren

Bouwmaterialen

Gamma Belgie

Bouwmaterialen

Bezoek inspirerende concept- en kijkwoningen !

Sibomat NV

Bezoek inspirerende concept- en kijkwoningen !

Bouwen op maat op jouw grond

Verelst Woningbouw en Renovatie

Bouwen op maat op jouw grond

Een bungalow? Ook iets voor jou!

Splendid woningbouw

Een bungalow? Ook iets voor jou!