Dek ik collectoren beter af tijdens afwezigheid?

Vraag

Is het zinvol om een laken over de collectoren te leggen als we in de zomermaanden met vakantie gaan? Dit om de zeer hoge temperaturen in het glycolsysteem te voorkomen.

Antwoord

We legden jouw vraag voor aan Dialoog vzw. Inhoudelijk medewerker Senne Steegmans legt uit:

Indien u beschikt over een druksysteem gevuld met glycoloplossing:

Oververhitting van zonneboilers met een druksysteem wordt best zo veel mogelijk vermeden. Door oververhitting krijgt men een hoge druk en hoge temperatuur in het circuit van de glycoloplossing. De glycoloplossing zal in overdruk gaan, waardoor deze zal uitzetten. Een voldoende groot expansievat kan deze drukschommelingen opvangen. Gebeurt dit niet, dan zal het overdrukventiel op het circuit in werking treden waardoor er glycoloplossing uit het circuit zal ontsnappen. Minder glycoloplossing wil zeggen dat er minder druk op het systeem zal staan waardoor het systeem niet meer optimaal kan functioneren. Bij oververhitting verkrijgt men ook het probleem dat de glycoloplossing onder een hoge temperatuur komt te staan, waardoor er hoge thermische en mechanische spanning ontstaat. Hierdoor kan de levensduur van het systeem aanzienlijk verkorten.

Indien u tijdens de zomermaanden op vakantie gaat is er inderdaad een risico op hoge temperatuur aangezien er geen aftapping gebeurt gedurende een langere periode. De enige afkoeling van het warm water gebeurt dan via stilstandsverliezen in de boiler, maar deze zijn meestal kleiner dan de toegevoerde warmte vanuit de collector gedurende een zonnige dag. Bekijk zeker of u de mogelijkheid hebt om de sturing in ‘vakantiemodus’ te zetten. Hierdoor zal de sturing voor nachtkoeling zorgen door de warmte in het boilervat naar de collectoren te sturen (omgekeerde werking).

Indien deze mogelijkheid niet op de sturing zit, kan men reactieve oplossingen gebruiken. Het afdekken van de collectoren is hierbij inderdaad een optie, maar bekijk zeker of de afdekking wel bestand is tegen wind en storm en de collectoren goed bereikbaar zijn om de afdekking te kunnen plaatsen. Andere reactieve oplossingen zijn de plaatsing van een 2e boilervat na het 1e boilervat, het plaatsen van een warmteafgiftesysteem in het circuit of het aflaten van het boilervat (bv ’s nachts). Indien u tijdens korte afwezigheidsperiodes ook last heeft van oververhitting, is het boilervat waarschijnlijk ondergedimensioneerd. Een oplossing hiervoor is de plaatsing van een groter boilervat.

Indien u beschikt over een leegloopsysteem gevuld met glycoloplossing:

Het ontwerp van een leegloopsysteem is gebaseerd op de bescherming tegen oververhitting doordat de pomp zal stoppen (en dus de glycoloplossing uit de collectoren zal lopen) wanneer de boiler de gewenste temperatuur heeft bereikt en deze dus niet verder zal kunnen opwarmen. Indien u op vakantie vertrekt kan u dit systeem gewoon laten functioneren zonder verdere ingrepen.

Bekijk ook zeker eens met de installateur wat er kan gewijzigd worden aan het systeem zodat oververhitting zo weinig mogelijk kan optreden en zo weinig mogelijk schade kan aanrichten.

Producten

Aardwarmtewisselaar: Zehnder ComfoFond-L Q

Zehnder Group Belgium

Aardwarmtewisselaar: Zehnder ComfoFond-L Q

Inisol: De zon schijnt voor iedereen, investeer nu in een zonneboiler

De Dietrich

Inisol: De zon schijnt voor iedereen, investeer nu in een zonneboiler

Hernieuwbare energie: zonneboiler of warmtepomp(boiler) techniek

Remeha

Hernieuwbare energie: zonneboiler of warmtepomp(boiler) techniek

Warmtepompen met een strakke en stijlvolle unit

Mitsubishi Electric Europe

Warmtepompen met een strakke en stijlvolle unit

Premies

Fluvius

Premies

Makkelijk overstappen naar gas

gas.be

Makkelijk overstappen naar gas