Kan men resultaat meten van behandeling tegen opstijgend vocht?

Vraag

Mijn woning is 100 jaar oud en gebouwd in een gemeente die gekend is voor zijn grondwater. De aannemer wordt vastgelegd om te injecteren tegen opstijgend vocht. De buitenzijde lijkt een gecementeerde plint, binnen zijn isolatieplaten met gipskartonplaten. De aannemer doet geen proefboring. Langs de binnenzijde is er geen inschatting mogelijk van de samengestelde muurdoorsnede. De aannemer begint en boort in een verschrikkelijk harde materie. Er komt witachtig boorsel te voorschijn. Hij doet 13 boren stuk en werkt dubbel zo lang als de voorziene tijd. De voorziene afstand van 10 centimeter tussen de gaten wordt herleid tot
een driehoekig patroon wegens de hardheid van de muur. De aannemer meent met
beton te maken hebben, maar treft geen enkel ijzer aan. Nadien zijn de inspuitingen uitgevoerd. Hoe kan ik zeker zijn van de garantie over het resultaat in zulk hard beton van 100 jaar geleden? Kan het resultaat gemeten of gecontroleerd worden?

Antwoord

“Bij oude, dikke muren werd vroeger soms bouwafval gebruikt om de gaten op te vullen”, zegt Michel Jans van Noaqua. “Dit kan gaan om steenpuin, maar ook overschotten van mortel en beton.”

“Het resultaat kan zeker gemeten worden. In het Technisch verslag 210 van het WTCB wordt beschreven hoe dit moet gedaan worden. Alle elektrische toestelletjes geven resultaten aan de buitenzijde van de muur. Ze zeggen echter niets over de hoeveelheid vocht binnenin de muur. En daar gaat het uiteindelijk over.”

“De enige manier om dit op een werf te controleren, is een calciumcarbidetest. Daarbij wordt een boorstaal genomen van in het midden van de muur. Dit boorstaal wordt samen met calciumcarbide in een fles gedaan. Het vocht uit het boorstaal reageert met de calciumcarbide en hiermee kunnen we exact bepalen hoeveel vocht er binnenin de muur zit. Deze test gebeurt best net voor de injectie en 6 maanden tot een jaar na de injectie. Op die manier kan het drogingsproces nauw gevolgd worden.”

“Bij openbare aanbestedingen worden deze testen verplicht uitgevoerd. Wij passen dit ook toe bij particuliere woningen omdat het zowel voor de bouwheer als de aannemer een sluitende garantie is.”

 

Beantwoord door: Michel Jans, noaqua

noaqua, meer dan 40 jaar ervaring in de behandeling van opstijgend vocht in muren en kelders Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Vocht

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Kwaliteitsgarantie bij het uitvoeren van werken bij opstijgend vocht

noaqua

Kwaliteitsgarantie bij het uitvoeren van werken bij opstijgend vocht

Hoe condensatie en schimmelvorming behandelen?

Vochtbestrijding TIBAS

Hoe condensatie en schimmelvorming behandelen?

Doorslaand vocht? Opgelost in 3 stappen!

Aquaplan

Doorslaand vocht? Opgelost in 3 stappen!