Mag firma installatie zonnepanelen weigeren wegens niet winstgevend?

Vraag

Ik heb een tijd geleden besloten om zonnepanelen te leggen. Na een aantal mensen ontvangen te hebben, met of zonder offertes, heb ik gekozen voor een bepaalde firma. Deze firma levert mij zoals afgesproken een offerte. Ik ga niet direct akkoord met deze offerte, maar nodig de vertegenwoordiger nogmaals uit om een aantal vragen/opmerkingen te bespreken. Op dat moment maakt hij duidelijk dat hij pas van start kan gaan als hij de goedkeuring heeft van een ingenieur, een elektricien en een dakwerker. Ik heb al wel een offerte met een totaalbedrag. De goedkeuringen komen, ik krijg het contract en teken dit. Nu krijg ik een e-mail, dat er voor mijn dakconstructie extra materiaal nodig is, waardoor mijn offerte stijgt met 10 %. Ik meld dat dit tegen alle afspraken ingaat. Ik was kritisch en liet alles nog eens uitmeten en nakijken voor ik mijn handtekening zet. Nu beweert hij dat als hij het aan de afgesproken prijs uitvoert, hij nauwelijks winst maakt en dat het zijn recht is om een project niet te aanvaarden als het niet winstgevend is. Kan dit allemaal zomaar?

Antwoord

“Uit de elementen van jouw vraag blijkt dat je beschikt over een offerte van de betreffende firma, weliswaar gekoppeld aan enkele voorwaarden die intussen zijn voldaan”, stelt advocaat Stephane Vereecken vast. “Dit maakt een aanbod uit van de firma. Ook blijkt dat je dit aanbod hebt aanvaard. Naar Belgisch recht is daardoor de overeenkomst tot stand gekomen. Het contract dat je hebt ondertekend is daarvan (enkel) het bewijs.”

 

“Een overeenkomst is bindend tussen partijen. Beide partijen moeten zich eraan houden. Wel moet nagegaan worden hoe de contractuele verplichtingen in de offerte en het contract zijn geformuleerd. Je spreekt van een ‘totaalbedrag’. Indien er werkelijk een overeenkomst ‘tegen vaste prijs’ is afgesloten, kan de aannemer geen aanspraak maken op een meerprijs of meerwerken.”

 

“Als bepaalde werken echter niet in de overeenkomst zouden begrepen zijn of de noodzaak ervan pas zou blijken tijdens de uitvoering van de werken, zou de aannemer wel aanspraak kunnen maken op meerwerken, zeker als hij hiervoor voorbehoud heeft geformuleerd in de overeenkomst. Het loutere gegeven dat het project voor de aannemer niet winstgevend is, geeft hem niet het recht de uitvoering van de overeenkomst te weigeren.”

 

“Het concrete antwoord op jouw vraag hangt dus samen met de exacte bepalingen van het contract. Partijen zijn immers in grote mate vrij om contractuele afspraken te maken.”

 

Beantwoord door: Meester Stephane Vereecken, Charlier Advocaten
Meer beantwoorde vragen over Juridische kwesties

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Aanneming en onroerend goed

Monard Law

Aanneming en onroerend goed

Bijstand in bouwproces

Huygen Advocaten

Bijstand in bouwproces