Op wie kan ik kapot raam verhalen?

Vraag

Ik heb een appartement gekocht van bouwjaar 2005. Nadat ik er enkele maanden in woon blijkt dat het raam in de living stuk is. Dit is een groot schuifraam (3 m breedte opgedeeld in twee) met een klapfunctie. Het raam gaat nu niet meer open of dicht. We hebben een firma laten komen en nu blijkt dit niet te herstellen. Het raam is te groot en te zwaar voor het systeem (blijkbaar hadden ze dat nooit mogen installeren, vertelde de firma ons). Waardoor het na herstelling binnen het half jaar opnieuw kapot zal zijn. Is dit een fout van de aannemer/architect/ramenfabrikant? Het bedrijf waar de ramen vandaan komen is failliet en daar kan ik natuurlijk geen informatie meer van krijgen. Ik moet nu nieuwe ramen laten plaatsen aangezien herstellen geen mogelijkheid is. Het raam in de slaapkamer (zelfde systeem) werkt ook niet meer goed en gaat volgens de firma ook problemen opleveren. Is dit een fout die ik op een derde kan verhalen of kan ik hier niets aan doen?

Antwoord

“Aangezien het appartement werd gebouwd in 2005 ga ik ervan uit dat de voorlopige en definitieve oplevering intussen heeft plaatsgevonden”, zegt advocaat Peter Henriksen. “Na oplevering zijn je mogelijkheden tot verhaal aanzienlijk beperkt, en kan je de aannemer enkel nog aanspreken op grond van zijn 10-jarige aansprakelijkheid, en op grond van lichte verborgen gebreken.”

 

“Aangezien de door jou aangehaalde gebreken geen impact hebben op de stabiliteit, kunnen deze niet worden gecatalogeerd onder de 10-jarige aansprakelijkheid. Mogelijks kan je proberen de gebreken te catalogeren onder lichte verborgen gebreken, maar dan draag je als eisende partij hiervan de bewijslast. Bovendien moet je zo’n vordering kort na het ontdekken van het gebrek stellen.”

 

“Theoretisch bestaat ook de mogelijkheid een vordering lastens de verkoper te stellen, maar in dat geval moet het gebrek zo ernstig zijn dat als je het gekend had, je niet of slechts tegen een mindere prijs tot aankoop zou zijn overgegaan. Ook wordt een vordering op grond van verborgen gebreken in de meeste notariële akten contractueel uitgesloten. Een dergelijke vordering moet ook kort na het ontdekken ervan worden gesteld.”

Producten

Bijstand gerechtelijke procedure

Huygen Advocaten

Bijstand gerechtelijke procedure

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Zakenrecht

Monard Law

Zakenrecht