Kunnen buren uitbouw laten afkeuren?

Vraag

We willen een uitbouw van 40 m² bijbouwen bij een diepte van reeds 15 m. Deze aanvraag zouden wij doen omwille van invaliditeit van 73 % om volledig op het gelijkvloers te kunnen functioneren. Kunnen buren hier sowieso tegen protesteren of bij de Raad van State een afkeuring vragen?

Antwoord

Afhankelijk van de afmetingen van deze uitbouw, geldt hiervoor een meldingsplicht of een vergunningsaanvraag. Beide zaken kan je regelen bij de stedenbouwkundige dienst van jouw gemeente. Daar kunnen ze je ook inlichten over de termijnen die er gelden om tegen deze uitbreidingsplannen bezwaar aan te tekenen. Als de bijbouw veel licht bij de buren zou wegnemen bijvoorbeeld, kunnen ze beroep doen op het principe van lichten en zichten. Of zorgt de bijbouw eventueel voor inkijk bij de buren, dan kunnen ze zich beroepen op de privacywet. En voor een bijbouw op de perceelsgrens of tegen een gemeenschappelijke muur zal je de goedkeuring van de buren nodig hebben. Maar dit kunnen we op basis van jouw vraag niet inschatten.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Vergunningen

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Vind een energiedeskundige (EPC, EPB, EAP,..) in uw buurt

Kadaster

Vind een energiedeskundige (EPC, EPB, EAP,..) in uw buurt

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.

Vlaams Energieagentschap (VEA)

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.