Hoe kwestie scheidingsmuur regelen?

Vraag

Naast de woonst van mijn ouders komt een saunacomplex met woonst. De woning van mijn ouders heeft een aanbouwgevel, wat wil zeggen dat er kan aangebouwd worden. Gezien het laatste boerken vrij staat en geen gevelsteen heeft. Nu is er daarnaast ook nog een oud muurtje van 2,5 m hoog en 21 cm dik, dat ook eigendom is van mijn schoonouders. Voordat zij hun woning bouwden, stond het huis van hun ouders daar en het is afgebroken. Maar het oud muurtje is blijven staan. Bij hun nieuwbouw in de jaren zeventig, wilden ze dit niet gebruiken om op verder te metselen. Vandaar is er een nieuwe fundering en muur naast gezet.

De bouwer van het saunacomplex wil aanbouwen tegen de scheidingsmuur van mijn ouders. Moeten zij daarvoor worden vergoed? En zij gaan dan ook nog de oude muur 20 cm afbreken en voor een deel op de grond van mijn ouders een muur bouwen. Kan je me hierover adviseren? En een eventuele betalingsnorm?

Antwoord

We legden jouw vraag voor aan advocaat Gert Damiaans van Argus Advocaten:

"Uit uw vraagstelling kan ik moeilijk afleiden of er sprake is van een gemene scheidingsmuur of van een muur die volledig op het eigendom van uw ouders is opgericht. Indien er sprake is van een niet-gemene muur, dan kan uiteraard de nabuur niet zonder uw toestemming deze muur afbreken of oprichten op hun grond.

Indien er sprake is van het oprichten van een nieuwe gemeenschappelijke muur, zal er uiteraard toestemming dienen te zijn van beide eigenaars, zoniet zal de nieuwbouw volledig op de grond van de nabuur opgericht dienen te worden

Indien er gebruikt wordt gemaakt van een bestaande gemene scheidingsmuur, zal een vergoeding dienen betaald te worden aan degene die deze heeft opgericht."

Producten

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Bijstand gerechtelijke procedure

Huygen Advocaten

Bijstand gerechtelijke procedure