Met welk afwerkingsmateriaal voorkom je barsten in een haardwand?

Vraag

Binnenkort wordt er bij onseen nieuwe gashaard geplaatst. Hiervoor zijn wij gaan horen bij verschillende leveranciers, zij willen verschillende soorten isolatie gebruiken voor de inox buizen. We stellen ons vragen bij het afwerkingsmateriaal van de (te schilderen) haarwand en de degelijkheid hiervan.

De ene wil werken met brandwerende gipspleister, de andere werkt met MDF grondier, de andere met cellenbeton. De brandveiligheid is natuurlijk belangrijk, maar wij willen ons vooral informeren over de kans op vervorming van de materialen en het gevaar voor barsten in de naden van de geschilderde haardwand. 

Antwoord

"Gipsgebonden materialen, zoals pleisters en platen, in het algemeen zijn niet duurzaam bestand tegen langdurige en hoge temperaturen (>60°C)," Weet Raf Dehaes van Knauf. "Bij dergelijke hoge temperaturen zal het gips langzaam aan kwaliteit verliezen (verminderde mechanische weerstand, barstvorming, afbrokkeling,…).

"Toch worden er rond deze haarden en kachels vaak gipsplaten gebruikt: bij moderne haarden en kachels worden niet steeds dergelijke hoge temperaturen ontwikkeld en op kritieke zones kunnen de gipsplaten afgeschermd worden tegen de hoge temperaturen (vb. een draagstuctuur met isolerende en brandbestendige rotswol met hierop een afwerking met gipsplaten). De toepassing dient dus geval per geval bekeken worden."

"Indien het risico toch bestaande is dat hoge temperaturen aanhoudend zullen inwerken op het gipspleister of gipsplaat, dan kan men beter afzien van het gebruik hiervan. Andere materialen, vb. calcium silikaat panelen, zijn dan eerder aangewezen."

Producten

Gevelpleisters

Knauf

Gevelpleisters

Activ’Air, Gyproc verlucht je woning.

Gyproc

Activ’Air, Gyproc verlucht je woning.

Kies kwaliteit voor elke laag, ook bij uw gevelpleister!

Willco Products N.V.

Kies kwaliteit voor elke laag, ook bij uw gevelpleister!

Pak uit met een compleet gepersonaliseerde gevel

Sto nv

Pak uit met een compleet gepersonaliseerde gevel