Sleutel-op-de-deurfirma groef acht jaar geleden septische putten dicht: wat nu?

Vraag

Een kleine acht jaar geleden kochten wij een huis bij een sleutel-op-de-deurfirma. We willen onze septische put laten leegtrekken nadat onze buurvrouw (uit hetzelfde project) er ons erop attent maakte dat haar toegang tot de put een halve meter onder de grond was gegraven. Zij moest haar padje uitbreken en een verlenging laten steken naar de septische put. Daarna moest ze het padje heraanleggen. 

Wij wisten dat al onze putdeksels in de overgangszone van het terras naar de tuin lagen. Maar wat blijkt nu? Die deksels geven geen toegang tot de septische put (regenwater, rioolwater). De man die de put kwam leegtrekken heeft ons een rekening van 150 euro laten betalen en hij zal iemand sturen die met behulp van een zendertje de toegang van de septische put zal zoeken. 

Kan ik de sleutel-op-de-deurfirma hiervoor aansprakelijk stellen? Ze hebben de grond van de tuin er bovenop gesmeten en opengestrokken en zo waarschijnlijk de toegang dichtgegraven tot de septische put. De toegang zit zeer waarschijnlijk een halve meter onder de grond. 

Ook voor het leegtrekken zitten we nu met extra kosten. De kosten voor de man die kwam controleren en er niet bij kon, de kosten voor de man die met het zendertje de toegang komt zoeken, kosten voor het uitbreken en de heraanleg van het terras. Kan ik de kosten op de sleutel-op-de-deurfirma verhalen? Hoe los ik dit het beste op? 

Antwoord

"U kan deze firma in gebreke stellen voor de schade die u thans ondergaat", zegt advocaat Mark Huygen. "Vraag is of zij bereid zijn dit ten laste te nemen en/of een procedure om proces-economische redenen wel opportuun is indien zij weigeren uw schade te vergoeden."

Producten

Permanente bouwbeurs

AVL Woningbouw

Permanente bouwbeurs

Bij Blavier bouwt u uw woning op maat

Blavier

Bij Blavier bouwt u uw woning op maat

Sleutelklare nieuwbouwwoningen

Danneels

Sleutelklare nieuwbouwwoningen

Kant-en-klare sleutel-op-de-deur woningen te koop

Groep Huyzentruyt nv

Kant-en-klare sleutel-op-de-deur woningen te koop

Kant- en klare nieuwbouwprojecten in heel Vlaanderen

Kijk & Bouw

Kant- en klare nieuwbouwprojecten in heel Vlaanderen

Uw droomwoning in 9 stappen

Livingwood

Uw droomwoning in 9 stappen