Financieel verlies door achtergehouden informatie immokantoor: wat kunnen we doen?

Vraag

Onlangs werd het huis van mijn moeder verkocht. We hadden een contact afgesloten bij een immokantoor. In dat contract stond duidelijk vermeld dat er tot het eigendom toegang was mits een meerprijs gezien er een strookje grond diende aangekocht te worden. Dit strookje is eigendom van derden. 

De koper werd pas van dit feit op de hoogte gebracht door de notaris zelf toen hij de foto's van het kadaster in handen kreeg. Het immokantoor had hem blijkbaar niets verteld. Ze hadden hem enkel verteld dat hij gerust een garage mocht bouwen. 

Op dit moment stond de verkoop stil omdat er voor de koper een meerprijs van ongeveer 4.000 euro aan vast zat. Uiteindelijk zijn ze tot de overeenkomst gekomen dat beide partijen 2.000 euro zouden betalen, zowel koper als verkoper. Dit was op dat moment de enige oplossing, want anders ging de verkoop niet door. 

Het immokantoor ontkent in alle talen dat ze hiervan op de hoogte waren. Maar het straffe is... twee huzien verderop in dezelfde straat, staat nog een huis te koop onder dezelfde voorwaarden (strookje grond bij te kopen). Ik heb met de eigenaar gesproken en hij maakte me duidelijk dat ze wel degelijk bij het immokantoor op de hoogte waren dat er enkel toegang langs achter is mits een meerprijs, maar dat ze daar nooit iets van zeggen bij een potentiële koper. Wat blijkt... op hun website staat het volgende: 'de prachtige tuin en doorgang via de Grulbeeklaan' is een absolute meerwaarde'. 

Ik vraag mij nu af of wij dit financieel verlies kunnen verhalen op het immokantoor?

Antwoord

Advocaat Mark Huygen beantwoordt deze vraag als volgt: "Op het immokantoor rust informatieplicht. Deze dient correct te zijn. Indien deze niet correct is kan dit contractuele fout uitmaken. Het zal uiteraard van de bewoordingen afhangen zoals voorzien in de overeenkomst. Mogelijk kan u schadevergoeding vorderen voor de meerprijs of meerkosten."

"Niettemin  werd dit (kennelijk) opgelost door betaling van een bedrag van € 4.000.  Het is niet duidelijk in de vraagstelling of dit bedrag werd betaald voor het strookje grond aan te kopen? Vraag is dan welke schade u geleden heeft."

Producten

Bijstand in bouwproces

Huygen Advocaten

Bijstand in bouwproces

Aanneming en onroerend goed

Monard Law

Aanneming en onroerend goed

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines