Aannemer legt kapotte stenen en weigert ze te vervangen: wat nu?

Vraag

Ik heb een nieuw oprit laten aanleggen. Maar na aanleg van de oprit zijn er twee grote problemen:

1. We hebben gemerkt dat er veel van de stenen kapot zijn. We hebben dit aangekaart bij de aannemer maar daar stuurden ze ons door naar de fabrikant van de stenen. Normaal is de kwaliteit de verantwoordelijkheid van de aannemer aangezien ik mijn aankopen ook via de aannemer gedaan heb.
Met het gedacht om toch maar een oplossing te zoeken, heb ik de fabrikant van de stenen gecontacteerd. De fabrikant is ook meteen langs geweest en heeft ons nieuwe stenen bezorgd. Maar de aannemer weigert om de stenen te plaatsen, hij wilt de zware gevallen vervangen maar de rest zou ik zelf moeten doen. Hierbij is er ook schade aan een trapblok die hij weigert te vervangen.

2. Doordat de werken niet uitgevoerd zijn zoals afgesproken, heeft de aannemer extra arduin moeten gebruiken om bepaalde zaken af te werken. Hier heeft men nooit gesproken van extra kosten. Dit is uiteraard ook niet vermeld geweest op zijn offerte. Op de slotfactuur rekent hij alles aan.

Terwijl ik dus met de bovenstaande problemen zit, de aannemer een slotfactuur opgestuurd en vraagt hij om alles te betalen. Ik heb dit betwist en gevraagd om eerst alles af te werken en daarna een correcte slotfactuur op te sturen. We zijn bijna een maand later en de aannemer heeft tot heden nog geen oplossing geboden voor de bovenstaande problemen. Ondertussen heeft hij een reminder en een ingebrekestelling opgestuurd in verband met zijn slotfactuur.

Ondertussen heb ik dus ook een aangetekend brief naar de aannemer gestuurd met mijn verhaal. Aangezien ik de eerste twee facturen van de aannemer correct betaald heb, bedraagt de slotfactuur 20% van de totale kosten.  80% is reeds betaald.

Wat raad u mij aan in dit situatie te doen? Wat zijn mijn mogelijkheden?
Mocht dit tot een rechtszaak komen, wat zijn mijn kansen voor een positief afloop in mijn voordeel?

Antwoord

Volgens advocaat Mark Huygen houd je best voet bij stuk. "De aannemer dient de werken uit te voeren volgens de regels van de kunst. Beantwoordt de in gebrekestelling en beroep je op de exceptie van niet (correcte) uitvoering van de overeenkomst en toon je onder alle voorbehoud bereid de werken te betalen na correcte uitvoering van de werken en oplossing van de vast gestelde gebreken. Betwist zo nodig tevens de meerwerken daar deze niet werden overeengekomen en/of meegedeeld."

Producten

De voordelen van bouwen op maat

Hyboma

De voordelen van bouwen op maat

Oplossingen op maat van het bouwbedrijf

Vlaamse Confederatie Bouw

Oplossingen op maat van het bouwbedrijf

Download pdf-folders

Verstandig Bouwen

Download pdf-folders

Vind een geschikte aannemer op buildyourhome.be

Build Your Home

Vind een geschikte aannemer op buildyourhome.be

Wat levert een goede EPB verslaggever mij op?

MijnEPB

Wat levert een goede EPB verslaggever mij op?

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines