Haag van de buurman komt over onze scheiding: wat kunnen we doen?

Vraag

Foto 1

Foto 1

Foto 2

Foto 2

Foto 3

Foto 3

De haag van onze buurman staat op de scheiding. Graag zouden wij na 7 jaar onze oprit willen afwerken, maar dit gaat niet omdat de haag van onze buurman vooraan een halve meter en achteraan wel een volledige meter van onze grond wegneemt. De meeste van deze bomen zijn dood en de eerste vijf bomen zijn zodanig hoog gegroeid dat ze volledig uit elkaar vallen. 

Op de foto's is het probleem duidelijk te zien. De hoekijzers zijn de scheidingspalen. Op de eerste foto is te zien dat vooraan de stammen van de bomen op de buurman zijn grond staan. Op de tweede foto is te zien hoeveel takken van de haag van onze grond wegnemen en op de derde foto ziet men hoe hoog de bomen komen. 

Wij willen deze haag weg zodat wij eindelijk onze oprit en carport kunnen plaatsen. Nu is dit gewoon niet mogelijk omdat we te veel grond verliezen door zijn haag. De buurman gaat niet akkoord, kunnen wij hem dwingen om de haag uit te doen en hoever moet onze toekomstige houten schutting zonder zijn wederzijdse toestemming van de perseelsgrens staan?

Antwoord

Volgens artikel 35 van het Veldwetboek kan de nabuur de rooiing van een haag eisen wanneer deze niet voldoet aan de wetgeving. Een haag moet op minstens 50 cm van de scheidingslijn staan. Als dat hier niet het geval is, kan u via de rechtbank een rooiing van de haag afdwingen.

Er bestaan ook regels rond de hoogte van een haag. In de meeste gevallen mag deze niet hoger zijn dan 1,80 of 2 meter. Hiervoor ga je best een horen op de bevoegde dienst van je gemeente. 

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Afsluiting

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Duurzame en onderhoudsvriendelijke omheiningen

Betafence Belgium NV

Duurzame en onderhoudsvriendelijke omheiningen

Houten Tuinscherm Neighbours® - geniet van sfeervolle privacy in je tuin

Outdoor Wood Concepts®

Houten Tuinscherm Neighbours® - geniet van sfeervolle privacy in je tuin

Een veilige toegangspoort in een modern jasje

Poortmeesters

Een veilige toegangspoort in een modern jasje

Terrassen en tuinomheiningen in Twinson

Deceuninck

Terrassen en tuinomheiningen in Twinson