Buur plaatst houten omheining zonder toestemming en wil nu 'zijn' 2cm grond terug: wat nu?

Vraag

Onze buurman heeft een houten omheining geplaatst zonder onze goedkeuring 1,5 jaar geleden. Wij hebben er nooit een probleem van gemaakt en zouden dit zo laten. Tot we een aangetekende zending van onze buurman kregen.

Nu beweert de buurman dat hij deze omheining 2 cm op zijn grond heeft geplaatst en dus geen toestemming nodig heeft. Maar dit is heel moeilijk te bewijzen zonder landmeter. Dan zou elke kavel van de straat opnieuw moeten opgemeten worden. 

Nu wil hij dat we onze aarde (afwerking met gras) van 'zijn eigendom' doen. Ik vraag mij af of het nu effectief zo zou zijn dat als de omheining 2 cm op zijn grond staat, hij ons wat kan maken? Hoe zou hij die 2 cm dan onderhouden? Via ons perceel het strookje onderhouden? Is het niet zo dat we deze dan automatisch zien als onze 2 cm en meenemen in de afwerking? Of moeten we deze effectief afbakenen en niet onderhouden? 

Hij dreigt om ons te dagvaarden voor de vrederechter. Ik zou graag alle onnodige kosten vermijden en graag eens horen wat de mogelijkheden zijn en of hij ons iets kan maken?

Antwoord

Het zou verstandiger geweest zijn van de buurman als hij zelf eens had nagekeken of wat hij deed wettelijk is. Een omheining dient namelijk op 50 cm van de perceelgrens te staan, en geen luttele 2 cm. 

Het zou inderdaad belachelijk zijn als jullie 2 cm gras moeten uitdoen omdat dat van hem is. Het mag dan misschien wel 'zijn' grond zijn, maar als dit voor de vrederechter komt betwijfelen we dat hij gelijk zal krijgen. Toch kunnen we dit niet met zekerheid zeggen. Mocht hij gelijk krijgen zou hij die 2 cm inderdaad moeten onderhouden via jullie stuk grond.

We raden jullie aan eens samen te zitten met de buurman. Jullie kunnen hem niet tegenhouden als hij per se naar de rechter wil stappen, maar we raden jullie wel aan hem erop te wijzen dat zijn omheining onwettelijk geplaatst werd en dat dit ook in zijn nadeel kan spelen. Misschien komen jullie op die manier tot een compromis. Bijvoorbeeld, de omheining mag blijven staan en we gaan niet vervelend doen over die 2 cm. Zo besparen beide partijen een hele som geld uit, voor zowel vrederechter als eventuele landmeter.

Producten

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Aanneming en onroerend goed

Monard Law

Aanneming en onroerend goed

Bijstand in bouwproces

Huygen Advocaten

Bijstand in bouwproces