Aannemer weigert premieaanvraag in te vullen alvorens betwiste factuur betaald wordt: wat nu?

Vraag

Onze ruwbouwaannemer weigert het attest voor premieaanvraag in te vullen alvorens een betwiste factuur niet betaald is. Op de betwisting heeft hij na ons laatste schrijven geen reactie meer gegeven en de betwiste factuur houdt helemaal geen verband met de werken waarvoor de premieaanvraag bestemd is. We hebben nog maar een goede maand de tijd om de premieaanvraag in te dienen dus dienen wij dit attest wel tijdig te ontvangen. Bovendien bedraagt het factuurbedrag waarschijnlijk meer dan de premie. Wij hebben de neiging om dan ook maar de premie te laten liggen. De werken in de betwiste factuur zouden we ook al zelf of door een andere aannemer laten doen om een jarenlange aansleep te vermijden.

Wat raden jullie ons aan om tegen deze aannemer te ondernemen?

Antwoord

Advocaat Mark Huygen beantwoordt deze vraag als volgt: "U kan niet zondermeer de werken door een andere aannemer laten uitvoeren. De overeenkomst tussen aannemer en bouwheer blijft staande en kan niet stilzwijgend worden verbroken. Zeker niet door het niet betalen van een (betwistte) factuur."

"Of u om die reden de premie laat schieten, is een persoonlijke keuze. Dit kan niet beoordeeld worden bij gebreke aan cijfers. Overleg met uw aannemer lijkt op eerste zicht toch aangewezen."

Producten

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Download pdf-folders

Verstandig Bouwen

Download pdf-folders

Oplossingen op maat van het bouwbedrijf

Vlaamse Confederatie Bouw

Oplossingen op maat van het bouwbedrijf

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw

Dewaele Woningbouw

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw

Eigentijdse en moderne nieuwbouwwoningen

Hustings Bouwgroep

Eigentijdse en moderne nieuwbouwwoningen