Wat is de correcte afstand tussen uitlaat condensatieketel en scheidingslijn?

Vraag

Onze buren klagen over de uitlaatgassen welke uit onze schouw van de condensatieketel komen. Deze uitlaat van de condensatieketel staat in onze voortuin, ver genoeg van ramen en deuren. Alleen weten we niet of deze wel op een correct afstand van de scheidingslijn met onze buren staat. Wij vinden de plannetjes van intertijd niet terug. Deze condensatieketel is gezet in 2008 en ook gekeurd door OCB. Dus in theorie zou deze aan alle voorschriften moeten voldoen, mits deze een geldige keuring heeft gekregen.

De buren willen naar het vredegerecht stappen als wij geen aanpassing doen. Maar zijn wij in fout? Want wij hebben de richtlijnen van OCB gevolgd en dit is ook gekeurd geraakt. Moeten wij dit aanpassen en hoe weten wij wat de juiste afstand van scheidingslijn was in 2008?

Antwoord

Richard Ectors beantwoordt deze vraag als volgt: "De algemene richtlijn is dat de uitmonding minstens 1 meter van de scheidingslijn moet staan. Bij uitblazing in de richting van de scheiding is dit 2 meter. En minstens 0,5 meter boven de grond. Maar de verdunningsfactor moet ook nagekeken en daarvoor is het vermogen van de ketel, de afstand en het hoogteverschil naar iedere instroomopening van een verblijfruimte in rekening te brengen. Ook deze van de buren."

"Indien dit allemaal wettelijk in orde is, kan de vrederechter toch een negatieve beslissing nemen want hij of zij is onafhankelijk. Want je mag geen hinder naar andere veroorzaken. Best is altijd om uit te blazen via het dak."

"Indien de uitmonding niet wettelijk gemaakt is, zal hoogstwaarschijnlijk de installateur hiervoor verantwoordelijk gesteld worden. Een oplossing in overleg is altijd het beste."

Producten

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Aanneming en onroerend goed

Monard Law

Aanneming en onroerend goed

Bijstand in bouwproces

Huygen Advocaten

Bijstand in bouwproces