Hoe krijg ik dezelfde temperatuur op verschillende kamers met modulerende gasketel?

Vraag

Sinds we onze modulerende condensatieketel hebben, zit ik met het probleem dat ook andere mensen blijkbaar ervaren: hoe de temperatuur (naderhand) voldoende hoog krijgen in de andere kamers dan deze waar de kamerthermostaat hangt?

Door de modulerende werking zal het ketelwater op een lagere temperatuur blijven om de gevraagde kamertemperatuur te behouden. Dus bij een opstart vraagt de thermostaat wel de volledige warmte, maar naderhand zakt deze af.

De andere kamers (radiatoren zijn voor alle duidelijkheid wel voldoende ruim gedimensioneerd en hebben thermostatische kranen) kunnen aan die lage temperatuur echter onvoldoende opgewarmd raken (bijvoorbeeld kamers waar slechts vanaf een bepaald uur de verwarming aan moet). Betekent dit dat in gans het huis steeds alle radiatoren moeten openstaan van in het begin?

Enige alternatief (zonder extra kamerthermostaat te voorzien in de andere ruimte(s) die de ketel kunnen aansturen) is op dit moment om op een bepaalde moment de kamerthermostaat naar een hogere temperatuur te laten gaan, zodat de ketel een tijdje hogere temperatuur geeft.

Kan een weersafhankelijke regeling een oplossing bieden? En klopt het dat in dat geval de ketel op een bepaalde temperatuur gehouden wordt en dat de warmte dus beschikbaar is zodra een radiator (in een andere ruimte) wordt geopend? (bij kamerthermostaat krijgt de radiator (in een andere ruimte) geen warmte meer als de kamerthermostaat zijn temperatuur bereikt heeft). Maar wat dan met het verbruik?

Antwoord

We vroegen het voor je na bij verwarmingsspecialist Richard Ectors:

"Eerste vereiste voor een goede werking van een CV installatie met een modulerende condensatieketel is dat de woning goed geïsoleerd moet zijn. De oude ketel die enkel een aan- uit-thermostaat had, ging branden op een hoge watertemperatuur. Als dan een studeerkamer in de namiddag moest verwarmd worden kon de opwarming als de thermostaat aan stond snel met de hoge watertemperatuur gebeuren."

"Staat de thermostaat in een referentieplaats? Nu gaat de “regelaar” (dit is geen aan-uit-thermostaat meer) bij warmtevraag de ketel, watertemperatuur en pompsnelheid aanpassen om zo lang mogelijk te kunnen branden met een zo laag mogelijke vertrekwatertemperatuur en een lage retourtemperatuur naar de ketel. Daardoor zal er meer condensatiewarmte kunnen gerecupereerd worden. Daardoor kan er ook een constante ruimte temperatuur behouden worden wat bij de oude installatie niet was."

"Enkele vragen: Als de radiatoren overal ( waar warmte gevraagd kan worden) langdurig open staan, hebben ze dan allemaal dezelfde aanvoer- en retourwatertemperatuur? De regelaar op de gewenste temperatuur instellen. En is de gewenste temperatuur dan oké in de andere kamers? Indien niet, kan het zijn dat het minimum toerental van de pomp moet aangepast worden of dat de radiatoren met meerderen op èèn kring staan waardoor de volgende radiator altijd een lagere aanvoer temperatuur krijgt, of dat de thermostaat kranen niet volledig open gaan of dat de radiatoren niet voldoende capaciteit hebben."

"Indien de andere kamers nog steeds niet op temperatuur geraken kan het zijn dat er te veel warmteproductie is in de  plaats waar de regelaar staat. Voorstel: een radiator dichtdraaien of beter nog, de waterdoorstroming (Kv) aanpassen - soms op het thermostaat lichaam of soms op de retourkoppeling - zodat dit wel ok is."

"Met een lagere watertemperatuur zal het moeilijk zijn om een snelle opwarming te bekomen, zeker als er extra zonnewarmte is in de ruimte van de regelaar waardoor deze niet of weinig zal vragen. Daarom raad ik aan om in de ruimtes die moeten verwarmd worden de thermostaat kranen op de gewenste temperatuur te laten staan. Indien de woning goed geïsoleerd, is zal dit weinig invloed hebben op het verbruik maar wel het comfort ten goede komen."

"Een weersafhankelijke regeling zal geen oplossing bieden daar deze ook met een binnenvoeler uitgerust zijn en hierop reageren. Een weersafhankelijke sturing zonder binnenvoeler kan wel een oplossing zijn, maar dan zal het verbruik veel hoger zijn."

Producten

Bodem | water-warmtepomp WPF (cool)

STIEBEL ELTRON

Bodem | water-warmtepomp WPF (cool)

Hybride Oplossingen -  Hernieuwbare verwarming van de toekomst

Remeha

Hybride Oplossingen - Hernieuwbare verwarming van de toekomst

Is je verwarming aan vernieuwing toe? Bestel je gratis renovatiemagazine

Verstandig Bouwen

Is je verwarming aan vernieuwing toe? Bestel je gratis renovatiemagazine

Neovo: Een maximum aan stookolie prestaties aan de beste prijs.

De Dietrich

Neovo: Een maximum aan stookolie prestaties aan de beste prijs.

Gascondensatieketels staan garant voor goede verwarming en warmwatercomfort

Viessmann Belgium bvba

Gascondensatieketels staan garant voor goede verwarming en warmwatercomfort

Energieoplossingen waarmee je bespaart

Van Marcke

Energieoplossingen waarmee je bespaart